La Nau acull un debat sobre la figura de l’historiador de l’art i creador de museus Tomàs Llorens

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 8 d’abril de 2022
 
Guillermo Solana.
Guillermo Solana.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives i el Col·legi Major Sant Joan de Ribera de Burjassot organitzaren, el passat 7 d'abril, el debat ‘Tomàs Llorens, creador de museus’, a càrrec del director artístic del Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, Guillermo Solana Díez, que parlà sobre la trajectòria de Tomàs Llorens com a impulsor de tres grans museus espanyols: l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (MNCARS) i el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza.

El debat, que s'inscrivia dins del cicle ‘Ambaixadors de cultura’, va ser presentat i moderat pel president de l'Associació d'Antics Col·legials-Col·legi Major Sant Joan de Ribera de Burjassot, Santiago Pastor Vila. El col·loqui es va celebrar a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau.

El ponent va parlar de la trajectòria de l'historiador d'art, crític de cinema i museòleg Tomàs Llorens Serra (Almassora, 1936). Llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres, va impulsar la creació de tres grans museus espanyols: el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (MNCARS), el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza i l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), del qual va ser el primer director. Autor de nombrosos articles i assajos sobre la crítica de l'art com a ‘Nacimiento y desintegración del cubismo: Apollinaire y Picasso’ (Eunsa, 2021), va ser guardonat l'any 2007 amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts.

Guillermo Solana Díez (Madrid, 1960) és doctor en Filosofia i professor titular d'Estètica en la Universitat Autònoma de Madrid. A més de publicar diverses obres sobre història de la crítica, ha exercit com a crític d'art i des de l'any 2015 ocupa el càrrec de director artístic del Museu Nacional Thyssen-Bornemisza. En aquesta institució de referència ha comissariat, entre altres exposicions, ‘Van Gogh: los últimos paisajes’ (2006), ‘Lágrimas de Eros’ (2009), ‘Heroínas’ (2011), ‘Antonio López’ (2011), ‘Pissarro’ (2012), ‘Cézanne site/non-site’ (2014) i ‘Renoir y la intimidad’ (2016). Actualment, el crític ha comissariat la mostra ‘La máquina Magritte’, que es va exposar a les sales del Thyssen fins a gener de 2022.

La conferència podrà recuperar-se amb posterioritat des del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola compta amb la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institució Alfons el Magnànim i Caixa Popular.