La Nau acull el lliurament de premis del certamen universitari FisioCòmic2023, sobre processos fisiològics

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 de setembre de 2023
 
Fisiocomic
Lliurament de Premis de Fisiocomic 2023

FisioCòmic, un concurs de còmics sobre processos fisiològics dirigit a estudiantat de qualsevol grau de les universitats espanyoles que tinga com a assignatura Fisiologia, ha acollit aquest divendres 22 de setembre a les 18 hores la cerimònia de lliurament de premis a la Capella del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV). En aquest certamen organitzat per les universitats de València, Camilo José Cela (UCJC) i Autònoma de Madrid (UAM) es reparteixen tres premis de 600, 300 i 200 euros, així com un lot de còmics de Medicina Gràfica per als deu grups finalistes.

Els tres còmics guanyadors del certamen, en què col·labora la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UV (UCC+i UV), han estat “Fagocitos: mercenarios innatos”, de la Universitat de Còrdova, amb el primer premi; “La depresión. Un monstruo silencioso”, de la Universitat Camilo José Cela (segon) i “El retorno del señor patógeno”, de la Universitat de València (tercer premi). A més, set obres més han rebut un accèssit consistent en un lot de còmics facilitat per la Càtedra d’Estudis del Còmic Fundació SM-UV: “Comida a la vista” (Universitat Autònoma de Madrid), “En equilibrio y sincronía” (Universitat d’Alacant), “¿Endomequé? Endometriosis” (Universitat de Castella-la Manxa), “Misión contracción” (Universitat de Múrcia), “BeaEATS. Regulación de la ingesta”, “El orgasmo femenino” i “Nuestros mejores aliados” (les tres últimes de la Universitat Europea de Madrid).

El certamen ha establert que la temàtica dels còmics havia de tractar un procés fisiològic, inclosos aspectes com ara la fisiologia cel·lular, de sistemes o aspectes fisiopatològics. L’objectiu de FisioCòmic 2023 és enfrontar l’estudiantat al repte de comunicar idees complexes fent servir el llenguatge de la narrativa gràfica. En aquest sentit, els còmics són una eina comunicativa crucial en l’àmbit de la salut, on la ciutadania necessita informació rigorosa, però accessible.

Carlos Romá, professor de Fisiologia, és el representant de la UV en el comitè organitzador. Del comitè local de la institució forma part, a més, Gloria Olaso, professora de Fisiologia. El jurat el formen Álvaro Pons, professor d’Òptica (UV); Mª Blanca Mayor, doctora en Traducció per la Universitat de Granada; Óscar Hernández, llicenciat en Medicina i Cirurgia, i doctor en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid; i Miriam Rivera, divulgadora especialitzada en format còmic a Biomiics – Biologia en Còmics.

Per al concurs, cada universitat ha triat entre el seu alumnat un màxim de 4 còmics a presentar al concurs, sota la supervisió del comitè local i els còmics s’han presentat per grups, d’entre 2 i 5 estudiants. A més del premi en metàl·lic, cada persona premiada tindrà l’admissió d’un membre de l’equip en la Societat Espanyola de Ciències Fisiològiques que es farà càrrec de la quota de soci durant un període de 2 anys i l’opció d’assistir al congrés d’aquesta societat per presentar el FisioCòmic.

FisioCòmic 2023 és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) i el Ministeri de Ciència i Innovació, així com de la Societat Espanyola de Ciències Fisiològiques.

 

Web de FisioCòmic: https://ir.uv.es/fzVgyV2

Imatges: