La Nau acull la presentació d'un llibre sobre Bòsnia i Hercegovina

  • 8 d’octubre de 2019
 
Imagen de la noticia

El Magna del Centre Cultural La Nau va acollir dilluns, dia 7 d'octubre, la presentació del llibre ‘Ciudadanía y etnicidad en Bosnia y Herzegovina’ d’Esma Kučukalić amb la participació de Ricard Pérez Casado, doctor en Història i administrador de la Unió Europea en 1996 per a la ciutat de Mostar (Bòsnia i Hercegovina); Carlos Flores Juberías, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València; Albert Moncusí Ferré, degà de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, i Esma Kučukalić, autora del llibre.

La qüestió que s’aborda en aquest llibre s’inclou entre les més complexes que ha hagut d’afrontar Europa en les últimes dècades. La pau signada a Dayton en 1995 encara no ha aconseguit convertir Bòsnia i Hercegovina en un Estat funcional, integrador, eficaç i inequívocament democràtic. Continua havent-hi un problema bosnià, no tan sagnant com en altres èpoques més o menys recents de la nostra història, però en tot cas mancant de solució, en la comprensió del qual se centra aquest estudi. No hi ha futur per a Bòsnia i Hercegovina que no passe per la integració efectiva en la Unió Europea. I no hi ha lloc per a Bòsnia i Hercegovina a Europa si el país no abandona abans l’estructura constitucional vigent i s’encamina cap a la construcció d’un Estat per a tots els ciutadans.

Esma Kučukalić Ibrahimović (Sarajevo, 1983) és llicenciada en Periodisme i doctora en Dret per la Universitat de València. Té un Màster en Estudis Internacionals i de la Unió Europea. Ha realitzat diverses investigacions relacionades amb l'etnicitat i les seues conseqüències en el model polític sorgit de l'Acord de Pau de Dayton per a Bòsnia i Hercegovina, d'on va arribar a València com a refugiada de guerra. És responsable de comunicació de la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani i periodista habitual de València i Revista Plaza.

L'acte s'inscriu en les activitats de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives. L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que és configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola té la participació d’altres actors de l’administració pública i la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Academia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escuela Europea de Humanidades i Caixa Popular.