La Nau de la Universitat de València acull la I Jornada de Cinema i Dret

  • Servei de Cultura Universitària
  • 14 de febrer de 2024
 
La Nau de la Universitat de València.
La Nau de la Universitat de València.

Dijous 15 i divendres 16 de febrer, se celebrarà al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, la I Jornada de Cinema i Dret, que explorarà la inserció del sèptim art i el sistema legal. Organitzat per l'Editorial Tirant lo Blanch i la Càtedra d'Estudis Jurídics Iberoamericans, amb la col·laboració de la Universitat de València, la trobada es realitza en el marc de la col·lecció editorial ‘Cine y Derecho’, una col·lecció guardonada amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts.

Aquestes jornades exploraran, de la mà de professionals cineastes i destacades personalitats de l'àmbit jurídic i acadèmic, les diverses perspectives i reflexions sobre l'impacte mutu d'aquestes dues disciplines.

A les 9.30 hores, la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, inaugurarà la trobada, juntament amb la coordinadora de les jornades, la catedràtica de la Universitat de València, Beatriz Gallardo Paúls. A continuació, se celebrarà la conferència inaugural, que estarà a càrrec de l’ex ministra de Cultura i directora de cinema, Ángeles González Sinde, que participarà en una conversa sobre la interrelació entre el cinema, el dret i la vida, moderada per la cineasta Irene de Lucas i el codirector de la Col·lecció Editorial ‘Cine y Derecho’, Fernando Flores.

El primer dia de la jornada s'abordarà la profunditat la col·lecció ‘Cine y Derecho’ des de la perspectiva dels drets humans i s'analitzaran obres clau com ‘Los derechos de la infancia’, ‘La Fábrica y la Oficina’, ‘Derechos, Cine, Literatura y Cómics’, o ‘La guerra contra el terrorismo, veinte años después’.

A la vesprada, autors de la col·lecció ‘Cine y Derecho’ debatran sobre obres que aborden temes feministes, com ‘La costilla de Adán’, de Juan Miguel Company i Ignacio Cort, i ‘El acusado’, d'Ana Valero, així com altres obres rellevants com ‘La voz más alta’, de José Luis Espinosa, ‘Vania en la Calle 42. Mérito y Decepción’, de Jesús García Cívico, i ‘La guerra a la vuelta de la esquina’, de Chiara Vitucci, que aprofundirà en la seua experiència i cobertura de les guerres iugoslaves.

El segon dia de la jornada estarà dedicat a examinar la relació entre el cinema i el dret des d'una perspectiva legal Salvador Vives, director de Tirant lo Blanch, moderarà un panell amb la participació de destacades personalitats de l'àmbit legal, com la magistrada del Tribunal Suprem, Ana Ferrer García, el catedràtic de Dret Constitucional, Miguel Ángel Presno Linera, el magistrat del Tribunal Suprem, Luis María Díez Picazo i el catedràtic de Dret Processal, Jordi Nieva Fenoll.

La jornada continuarà explorant com el cinema ha marcat la vocació jurista de destacades personalitats de l'àmbit legal, incloent-hi la catedràtica de Dret Constitucional Rosario Serra Cristóbal, el catedràtic de Dret Constitucional, Javier de Lucas, la fiscal especialitzada en violència de gènere, Susana Gisbert Grifo i el catedràtic de Dret Penal, José Luis González Cussac.

L'entrada és gratuïta prèvia confirmació d'assistència per mail comunicaciones@tirant.com.