El nombre d’articles elaborats per investigadores de la Universitat augmenta en un any un 13,66%, segons el CWTS Leiden Ranking

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 25 de juny de 2021
 
Campus de Tarongers de la Universitat de València.
Campus de Tarongers de la Universitat de València.

El CWTS Leiden Ranking mesura l’impacte i la col·laboració científica, la publicació d’accés obert i la diversitat de gènere a partir d’una classificació d’universitats seleccionades pel nombre de publicacions indexades en Web of Science durant quatre anys. Segons l’actualització de juny, a escala espanyola, la Universitat de València (UV) és la quarta millor en el recompte complet i fraccionat, i en indicadors de gènere s’han mesurat 11.342 articles elaborats per dones, un 13,66% més que en 2020. A més, per camps de coneixement, és primera en Ciències Socials i Humanitats (recompte fraccionat) i tercera en dos àrees: Ciències físiques i Enginyeria i també Socials i Humanitats (recompte complet).

Els indicadors d’impacte científic en Leiden poden ser calculats utilitzant un mètode de recompte complet o un fraccionat. El primer atorga un pes complet d’un a cada publicació d’una universitat i el fraccionat pondera el pes de les publicacions segons el nombre de col·laboradors de la institució. Enguany, el nombre d’institucions ha augmentat fins a les 1.225, per 1.176 l’any 2020.

En el recompte complet, la Universitat de València es manté com a primer centre d’ensenyament superior a la Comunitat Valenciana, posició que ocupa els últims huit anys. Respecte a indicadors d’impacte científic, la UV ha incrementat el nombre d’articles i ha arribat a 11.827, per 10.958 en 2020. D’aquests, 259 se situen en el top de l’1% dels més citats (45 més que en l’edició anterior) i 1.473 (116 més que en 2020) estan entre el 10% més citat. En indicadors de gènere, en 2021 s’han mesurat 11.342 articles elaborats per dones, un 13,66% més que en 2020 (9.793), mentre que els signat per homes s’han incrementat en el mateix període un 9,75%, fins a arribar a 20.649. En els articles signats per dones i per homes, s’han incrementat un 27,68% respecte a 2020: 39.312.

En el recompte fraccionat del CWTS Leiden Ranking, la Universitat de València té 44 articles (3 més que l’any anterior) entre l’1% dels més citats del món; i passa de 408 a 530 en aquells que estan entre el top del 10% més citats.

Pel que fa al CWTS Leiden Ranking per camps i en el recompte complet, en mesurar el nombre de publicacions, la Universitat és tercera d’Espanya en Ciències Físiques i Enginyeria, així com també en Ciències Socials i Humanitats; quarta en Ciències de la Vida i de la Terra; i cinquena en Ciències Biomèdiques i de la Salut. En el recompte fraccionat d’aquest indicador, els resultats són, a nivell estatal, a més de primera en Ciències Socials i Humanitats, quarta en Ciències Físiques i Enginyeria, i cinquena en Ciències Biomèdiques i de la Salut, i també en Ciències de la Vida i de la Terra.

Aquesta classificació està liderada a escala mundial per la Universitat de Harvard, l’acadèmia Xinesa de Ciències i la Universitat de Toronto. A Europa, les tres primeres classificades són Òxford, el College de Londres i Cambridge, mentre que a Espanya lideren el CWTS Leiden Ranking les universitats de Barcelona, l’Autònoma de Barcelona, la Complutense de Madrid i la de València.

 

Més informació:

CWTS Leiden Ranking: https://www.leidenranking.com/

Rànquing al Servei d’Anàlisi i Planificació de la UV: https://ir.uv.es/cXXDSc0