Objectiu: No perdre el curs, i que ningú es quede al darrere

  • Gabinet de la Rectora
  • 1 d’abril de 2020
 
Alumna utilitza dispositiu de mobilitat.
Alumna utilitza dispositiu de mobilitat.

Aquest és l’objectiu comú, compartit per la rectora de la UV, Mª Vicenta Mestre, i la representació de les i els estudiants reunida hui per videoconferència per tractar la situació actual en el context de l’estat d’alarma i les restriccions a la mobilitat.

Aquest dimecres 1 d’abril, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, s’ha reunit amb els representants de les i els estudiants de la Universitat de València al Consell de Govern (Jaume Gavilà, Quim Morera i Berta Serra, del BEA, i Marcos Durá i Manuel González de Saó) i amb el Coordinador General de l’Assemblea General d’Estudiants, Andrés Fernández.

També han participat la Delegada de la Rectora per a Estudiants, Mercedes Elizalde, i les vicerectores d’Estudis, Isabel Vázquez, i d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero, així com el vicerector de Professorat, Ernest Cano.

Totes i tots comparteixen l’objectiu de no donar el curs per perdut, i de treballar en evitar que cap persona es quede al darrere en aquest context.

Així, la rectora de la Universitat, Mavi Mestre, ha reiterat que la posició de la institució és mantindre el seu calendari acadèmic. Les previsions d’evolució del manteniment de les mesures adoptades pel govern d’Espanya per combatre el COVID-19 suposaran, doncs, que la docència universitària finalitze en la modalitat a distància.

Entre les mesures de flexibilitat que s’han adoptat es troba la supressió de procediments d’anul·lació de matrícula per impagament de rebuts.

Aquesta decisió forma part de les mesures de flexibilitat, atenent a que la normativa obliga a la Universitat de València a emetre els rebuts del darrer import de matrícula ajornada, com estan fent altres organismes públics i la pròpia Agència Tributària.

Això no obstant, el compromís de la Universitat de València és que, en reclamar l’impagament de rebuts, quan les i els estudiants justifiquen situacions econòmiques familiars adverses, es procedisca a un ajornament de pagament.

A més, en aquests moments s’està treballant en la gestió de les beques de la Generalitat Valenciana, i, en les properes setmanes, la Universitat de València convocarà el programa propi d’ajudes, que contemplarà causes sobrevingudes, amb l’objectiu d’evitar que cap estudiant quede exclòs o exclosa de la Universitat per qüestions econòmiques.

Tal i com s’ha acordat amb la representació de l’estudiantat, i es va informar la passada setmana a administradores i administradors de centres i deganes i degans de Facultat i directora d’Escola, aquest matí s’ha emès una instrucció de gestió als centres de la Universitat de València en aquest sentit.

La rectora de la Universitat, Mavi Mestre, també ha informat que sol·licitarà al Ministeri d’Universitats l’obertura d’una convocatòria d’ajudes d’accés a connexions d’Internet per a estudiantes i estudiants que puguen experimentar els problemes de l’escletxa digital, en línia amb la convocatòria anunciada pel Ministeri d’Educació i Formació Professional.

A consultes de la representació d’estudiantes i estudiants la rectora ha informat que, dels 1.390 estudiants i estudiants que es troben en programes de mobilitat i als quals s’ha adreçat el vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, el 52% han contestat en relació a la seua localització. El 41% d’elles i ells han decidit romandre en les seues destinacions. De les 35 persones que han expressat la seua voluntat de retornar i s’han trobat en problemes per tornar, la Universitat de València, en contacte amb els Ministeris d’Universitats i d’Afers Exteriors, treballa per aconseguir la seua tornada a València.

La docència no presencial ha estat objecte de conversa, i la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística ha informat que s’ha treballat en una enquesta, que es llançarà en els propers dies, per a conèixer l’opinió de l’estudiantat i fer una primera valoració de la docència no presencial realitzada en aquestes setmanes.

Les videoconferències entre la rectora i membres del seu equip i la representació d’estudiantes i estudiants continuarà. Les reunions presencials per fer un seguiment especial de les mesures a adoptar en el marc de l’expansió del coronavirus COVID-19 ja s’havien iniciat a principis del mes de març, i es veuran ara traslladades a l’àmbit telemàtic, en compliment de les restriccions a la mobilitat establertes en la declaració d’estat d’alarma.

Arxivat en: