L’Observatori Cultural analitza els drets de les dissidències sexuals en un seminari al mes de l’orgull

  • Fundació General UV
  • 9 de juny de 2022
 
Imagen de la noticia

Amb el títol ‘Contracultura i dissidències’ l’Observatori Cultural de la Universitat de València va organitzar aquest seminari per debatre l’evolució històrica i social de les dissidències sexuals amb els experts i activistes Víctor M. Ramírez i Piro Subrat. L’esdeveniment, amb inscripció gratuïta, se va celebrarar el dimarts, 14 de juny, a les 18 hores a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau. 

El 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, i per això el mes de juny és considerat el mes de l’orgull. En aquest context, els ponents Victor M. Ramírez i Piro Subrat van debatre al seminari ‘Contracultura i dissidències’, entre altres qüestions, la progressió que han tingut els drets de les dissidències sexuals en el context històric-polític espanyol.

El seminari de l’Observatori Cultural va ser moderat per l’expert en polítiques culturals i gestor cultural, Tony Ramos Murphy, i va analitzar diferents aspectes de la lluita LGTBIQ+ com l’evolució al passar de la repressió a la visibilització o del reconeixement a la mercantilització, així com el paper que han jugat els moviments socials i els partits polítics des de la Transició fins a l’actualitat.

Els ponents

Víctor M. Ramírez (Las Palmas de Gran Canaria, 1964) és llicenciat en dret per la UNED i funcionari de la Diputació del Comú de Canàries. Durant més de vint anys ha sigut activista de Gamá, col·lectiu LGTB de Canàries, entitat de la qual va ser president (2013-2015). És investigador de la memòria de la dissidència sexe-genèrica de les illes, tema sobre el qual ha publicat diversos articles i el llibre Peligrosas y Revolucionarias. Las disidencias sexuales en Canarias durante el franquismo y la transición (Ed. Tamaimos, 2019). Actualment, és director general de Diversitat del Govern de Canàries.

Piro Subrat participa des de fa anys en diversos col·lectius socials i grups polítics de caràcter llibertari i transmaricabibollo, així com en el món editorial alternatiu i anticomercial. Després d'un breu pas per la universitat i al marge d'ella, ve dedicant-se a investigar la història dels moviments polítics dissidents i radicals de l'últim segle i mig. El seu treball historiogràfic més conegut és Invertidos y Rompepatrias. Marxismo, anarquismo y desobediencia sexual y de género en el estado español (1868-1982) (Editorial Imperdible, 2019).

Més informació: