L’OMS destaca la Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universitat de València per la seua trajectòria en malalties desateses

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 de gener de 2024
 
Xiquets acomiadant-se de Santiago Mas-Coma després de terminar l’enquesta en una escola.
Xiquets acomiadant-se de Santiago Mas-Coma després de terminar l’enquesta en una escola.

La lluita a escala mundial contra les malalties desateses (Neglected Tropical Diseases), de la Unitat de Parasitologia Sanitària (Universitat de València) ha estat reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per la seua tasca com a Centre Col·laborador. L’equip valencià, que lidera el professor emèrit Santiago Mas Coma, també Centre de Referència de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), ha estat destacat pel lideratge internacional i per salvar milers de vides, especialment de xiquetes i xiquets.

El Dia Mundial de les Malalties Desateses se celebra cada 30 de gener. La transcendència i l’impacte de les tasques de recerca de la Unitat de Parasitologia Sanitària, tant en enquestes de camp en zones d’alta endèmia com a estudis experimentals de laboratori, han representat avanços significatius. Així, a Amèrica Llatina, els resultats de la seua monitorització recent de la infecció en xiquets de poca edat després d’una dècada ininterrompuda de quimioteràpia preventiva mitjançant tractaments anuals en massa han permés demostrar l’eficàcia d’aquesta estratègia de control que l’equip va llançar deu anys arrere.

L’equip de València ha aconseguit a més mostrar com dur a terme una estratègia eficaç de control del tipus “Una Salut” (One Health), definint els passos i detallant-ne l’ordre d’implementació, comptant amb les reduïdes disponibilitats logístiques i econòmiques d’aquests països de molt baixa renda.

Santiago Mas-Coma, expert de l’OMS, comenta: “han estat molts esforços i treballs durant tres dècades fins arribar ací, però l’enorme satisfacció de comprovar com hem millorat el desenvolupament infantil a zones rurals tan depauperades és una sensació d’orgull inigualable. I haver assegurat la continuïtat d’aquestes accions de control de la malaltia combinant els tractaments anuals amb la implementació de les mesures de One Health per als pròxims anys ens proporciona una gran tranquil·litat. Hem reduït la morbiditat i mortalitat, i ho podrem mantindre”.

L’expert de l’OMS afegeix “darrere de tot això hi ha tot un equip de recerca sense la participació i ardu treball del qual en condicions inhòspites d’extrema altitud de 4.000 m hauria estat impossible fer la llarga missió que hem hagut de dur a terme, sense oblidar totes les institucions que han col·laborat a costejar el molt elevat finançament que ha estat necessari. Difondrem tot això el pròxim dia 30 de gener en què se celebra el Dia Mundial de les Malalties Desateses”.

En aquest sentit, l’empresa farmacèutica suïssa Novartis va donar el medicament necessari i amb aquest èxit s’ha assegurat la continuïtat de la seua producció i donació futura, i amb això poder continuar amb la tasca de lluita contra aquesta malaltia a tots els continents usant la Seu Central de l’OMS a Ginebra com a intermediari i distribuïdor gratuït a tots els països endèmics.

A més, les decisives aportacions dels investigadors d’aquest equip en la comprensió de l’origen i l’evolució d’aquestes malalties, permeten iniciatives de prevenció a diversos països d’Àsia en els quals s’estan donant situacions d’epidèmies causades per increments extrems de la pluviometria dels monsons, i formen part de fenòmens de canvi climàtic i repercussions d’importacions i intercanvis incontrolats de bestiar a països del Sud d’Àsia amb poblacions en augment exponencial i respectives demandes creixents d’aliment.

 

Més informacióhttps://ir.uv.es/j7miUFr