La periodista Géraldine Schwarz parla a La Nau sobre ‘Els amnèsics’, premi del Llibre Europeu 2018

  • Gabinet de Premsa
  • 19 de desembre de 2022
 
Géraldine Schwarz.
Géraldine Schwarz.

La periodista franco-alemanya Géraldine Schwarz va parlar dimecres 21 de desembre al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València sobre ‘Els amnèsics’, que va guanyar el premi Llibre Europeu de l’any 2018. El debat va celebrar-se a l’Aula Magna.

Schwarz va investigar el comportament dels seus avis alemanys durant el nazisme. Però també sobre els avis francesos durant el règim col·laboracionista de Vichy. A partir d’ací, la periodista reflexiona sobre els relats fabricats posteriorment en diferents països sobre la memòria històrica. En uns casos, per a exculpar el comportament de la majoria de la població de col·laborar amb els nazis. En altres, per a presentar la ciutadania com a víctima i no com a peça necessària per a perpetrar la barbàrie.

Géraldine Schwarz (Estrasburg, 1974) analitza també els relats fabricats en altres països, com Itàlia, Àustria o l’Alemanya comunista. En opinió de l’autora, no haver gestionat correctament el passat tràgic dels anys 30 i 40 del segle XX explica mots dels dèficits de les democràcies europees actuals.

La vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, va presidir el debat, en el què també varen participar l’historiador Vicent Sanz, de la Universitat Jaume I de Castelló, i el periodista Francesc Bayarri.

La sessió estava promoguda per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.