PhotOn 2019 presenta a La Nau la seua edició dedicada a la mirada de “dones poderoses”

  • Gabinet de Premsa
  • 8 de maig de 2019
 
Cartell, amb una imatge de Yolanda Domínguez.
Cartell, amb una imatge de Yolanda Domínguez.

Photon Festival, que se celebra fins a l’11 de maig en diferents escenaris, entre els quals La Nau de la Universitat de València, dedica la seua edició de 2019 a les “dones poderoses”. Aquesta edició va ser presentada aquest dimarts en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (seu oficial de la trobada).

La presentació va estar a càrrec d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat; Juan Viña, president de la Fundació la Canyada Blanch; Giuseppe Grezzi, regidor de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València; Armand Llàcer, director de comunicació de la Impremta CG; Alfredo De Stefano, director del Festival Internacional de Fotografia de Monterrey i director de la revista Luz del Norte; i Tania Castro, directora de PhotOn Festival.

La fotografia pot canviar-te la vida. Així ho creuen en Photon Festival i així porten demostrant-ho des dels inicis del projecte fa ara nou anys. Fragments de realitat que transcendeixen al temps i a l’espai, relats a colp d’imatges, instants encavalcats que narren el món sense necessitat de recórrer a les paraules. L’existència vista a través de l’objectiu d’una càmera, ni més ni menys. En 2019, aquest terratrèmol visual que és Photon Festival arriba a la seua novena edició i desplega una setmana de trobades i activitats sota el lema ‘Agitadores de consciència’.

Com expliquen des de l’organització de la iniciativa, en enguany la majoria de ponents que integren la programació són “dones poderoses” i immerses en la tasca titànica de fer visible els problemes de la societat que habitem. Dones armades amb discursos potents i molt personals, que aspiren tant a ser els qui conten la seua pròpia història com a reivindicar el paper femení en el món de la fotografia. Dones que aposten per mirar en lloc de ser l’etern objecte de les mirades. En aquest context, del 7 a l’11 de maig se succeiran conferències, exposicions i projeccions nocturnes gratuïtes i obertes a tots els públics. D'altra banda, també es realitzaran els ja tradicionals visionats de porfolis.

Durant la presentació de l’esdeveniment, Ariño va ressaltar el poder de la fotografia per a “promoure el canvi social”. A més, va recordar que la Universitat de València, a través de la Nau “forma part del cor d’aquest projecte”. I, en el mateix sentit va assenyalar que aquest espai emblemàtic de la història valenciana “també és la seu de la Unitat d’Igualtat de la Universitat, per la qual cosa no hi ha un espai millor per a realitzar el PhotOn Festival d’enguany, centrat precisament en les dones”. 

6 exposicions, 6 mirades al món que ens envolta
Aquesta edició de PhotOn compta amb sis exposicions: ‘Little Black Dress’, de Yolanda Domínguez; ‘DesTieRRRadas’, de Pedro Armestre; ‘Pla’, de Juanita Escobar; ‘PhotOn Worldwide’, d’András Polgár + Eden Bernal; el projecte col·lectiu ‘Agitadores de consciència’; i ‘Jarque, la cambra i la vida’. Aquesta última mostra s’inaugurarà al juny i ha sigut duta a terme amb la col·laboració del Museu Valencià d’Etnologia. Mitja dotzena de mirades que parlen de tota mena d’universos, coordenades i experiències vitals.

Conferències, visionat de portfolis…i les mítiques projeccions nocturnes
Entre les activitats que componen l’edició de 2019, es troben les conferències de Liza Ambrossio, Anna Surinyah, Eva Máñez o Yolanda Domínguez, entre altres ponents. A més, el festival acull els seus ja mítiques projeccions nocturnes a l’aire lliure, una cita d'atmosfera quasi màgica que ja resulta imperdible per als amants de la fotografia. En aquest lliurament, algunes de les sessions que se celebraran en el claustre de la Nau són “Jarque, Carta Blanca”, organitzada per Jorge Alamar i Pablo Casino; “Geografies del dolor”, de la periodista mexicana Mónica González; o la “Nit Festivals i Revistes internacionals”. A més, tant les ponents que integren l'edició com els aspirants a la beca PhotOn donaran a conéixer el seu treball en sengles vetlades de projeccions.

#BecaPhotOn 2019
Un any més, aquesta gran celebració de la fotografia ha posat en marxa en 2019 la seua reconeguda #BecaPhotOn, una de les més importants d'Espanya i dotada amb 8.000 euros. En aquesta edició la iniciativa ha rebut projectes de provinent d’Itàlia, Espanya, França, l'Argentina, l'Equador, Costa Rica, Mèxic, el Brasil, Hongria, Bèlgica, entre altres països. A més, per primera vegada també ha participat en el certamen ciutadans del Japó. 

Les seus
Dir PhotOn suposa també parlar de com la fotografia inunda València durant un grapat de dies lluminosos. Així, el festival compte entre les seues seus amb La Nau, el Centre Octubre de Cultura Contemporània, la Fnac Sant Agustín i la Sala Colón de Metre València, espais que componen un particular circuit expositiu per les artèries del ‘cap i casal’. A més, les imatges s’apodera també del transport públic de l’urbs, doncs les peces que componen la mostra ‘Agitadores de consciència’ abandonen els centres tradicionals d’exposició per a satisfer les marquesines dels autobusos de l’EMT i les tanques de Metre València.
 

Arxivat en: Exposicions