El professor Adrián Todolí lidera un estudi sobre salut mental i desconnexió digital en el teletreball

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 10 de març de 2023
 
Adrián Todolí

L’estudi “Salut Mental, Desconnexió Digital i Teletreball. Vist des de la perspectiva de la prevenció de riscos laborals”, elaborat en el marc de l’Estratègia Valenciana de Salut, Seguretat i Benestar Laboral i liderat per Adrián Todolí, professor de Dret al Treball de la Universitat de València, s’ha presentat aquest divendres 10 a la seu del sindicat UGTPV, impulsor del treball. La investigació incideix en la prevenció de la salut mental (no només en la reparació com fins ara), i en la desconnexió digital com una eina infrautilitzada en el teletreball.

“Finalment, les institucions s’estan adonant de la importància que té la salut mental, però alhora s’està enfocant des de la perspectiva de la reparació, que és crucial, però no de prevenció. No ens podem oblidar de la prevenció, aquesta perspectiva no estava sent degudament analitzada, però els sindicats, amb els delegats de prevenció i amb aquesta sobredosi de realitat, fa moltíssims anys que estan pendents d’aquesta qüestió”, destaca Adrián Todolí.

El professor de la Universitat ha afegit que si aquestes estratègies tenen en compte inputs des dels serveis de prevenció, l’estratègia tindrà moltes més possibilitats d’assolir objectius. Perquè per reduir els problemes de salut mental creiem que la prevenció és fonamental i no la reparació. Òbviament, quan ha passat cal dotar de mitjans aquesta persona, però si evitem els problemes des del principi, molt millor”, va afegir.

A més, Todolí remarca que “si altres països han entropessat amb la pedra, en podem aprendre. Espanya és el segon país, després de França, que va aprovar el dret a la desconnexió digital el 2018, però sembla que va quedar en un calaix. Hi ha el dret, però no s’està garantint”, ha manifestat.

Per la seua banda, la vicesecretària general i de Salut Laboral, Medi Ambient i Cooperació d’UGT-PV, Marisa Baena, va expressar que “és un informe que està molt ben elaborat perquè recull jurisprudència molt recent i posa l’accent en les clàusules de negociació col·lectiva. En l’estudi es plantegen línies roges que no s’han de traspassar des del punt de vista jurídic”.

En l’obertura de l’acte estigué present la rectora de la UV, Mavi Mestre, que va apuntar la importància de l’estudi perquè el teletreball ha passat de ser exòtic a una realitat després de la pandèmia i ara la salut mental ocupa ara l’espai públic. Mentrestant, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, va afegir que hi ha gent que no pot triar el treball i cal pensar en ells i en les seues condicions laborals.

Per últim, l’acte va finalitzar amb una taula redona, “Salut mental, un repte davant de les noves tecnologies”, en què van participar Antoni Tatay, inspector de Treball i Seguretat Social; Ángela Martín-Pozuelo, professora ajudant doctora del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UV; i Ana Belén Muñoz, professora titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Carlos III Madrid i subdirectora del Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals.