Un professor de la Universitat, entre els experts per a protegir menors en l’entorn digital

  • Gabinet de Premsa
  • 6 de març de 2024
 
Ricard Martínez.
Ricard Martínez.

Ricard Martínez, professor del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Facultat de Dret de la Universitat de València, és un dels experts designats pel Govern per a estudiar la protecció de menors en l’entorn digital. El Consell de Ministres va aprovar la creació d’un comité que dissenyarà l’estratègia que promoga un entorn digital segur per a les xiquetes, xiquets i adolescents.

Aquest grup estarà compost per un màxim de 50 membres, i comptarà amb representació de l’Observatori d’Infància, l’Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia, el Consell Estatal de Participació de la Infància i de l’Adolescència, el Consell de la Joventut, el Consell Assessor Digital Jove, l’AEPD, el Consell Escolar de l’Estat, l’INCIBE, la CNMC i el Consell de Consumidors i Usuaris. Inclou representació de les confederacions d'associacions de mares i pares d'alumnes i d'organitzacions del tercer sector.

Juntament amb ells s’integrarà un grup d'experts entre els quals es troba Ricard Martínez, qui dirigeix la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va assenyalar la intenció de l'executiu de dissenyar d'una Estratègia integral i interministerial de protecció dels menors en Internet en diferents àmbits (educatiu, igualtat, digitalització i verificació), l’elaboració d’un Projecte de Llei per a la protecció integral dels menors en Internet i el desenvolupament d’eines tecnològiques que permeten la verificació d’edat. Es proposa impulsar una estratègia d’enfocament multidisciplinari des de l’educació, ja que la prevenció i la formació exerceixen un paper crucial en el foment d'un entorn digital segur. Finalment es planteja la promoció d’avanços en el desenvolupament de solucions tecnològiques destinades a impedir l'accés de menors d’edat a continguts per a adults.

El professor Martínez ha dedicat part de la seua investigació en matèria de protecció de dades als riscos i impactes de les tecnologies de la informació en els drets dels menors. En qualitat de coordinador de l’àrea d'estudis de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (2007-2011) va impulsar les primeres guies i recomanacions del regulador, va col·laborar en Comissions Parlamentàries i en grups de treball de Red.es relatius als riscos per als menors en internet i ha sigut ponent-coordinador en l’elaboració de la Carta de Drets Digitals del Govern d’Espanya.