El Rector Peset acull l’exposició ‘La voz del Silencio’, d’Isabel Ramírez Torres, en col·laboració amb l’Espai d’Art Fotogràfic

  • Col·legi Major Rector Peset
  • 24 de setembre de 2021
 
Una de les peces exposades.
Una de les peces exposades.

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València acull l’exposició ‘La voz del Silencio’, d’Isabel Ramírez Torres, un treball autobiogràfic minuciós ens endinsa en el racons més obscurs d’allò que no recordem o que ens ha quedat desdibuixat.

Isabel Ramírez Torres (València 1979) es va formar com artista a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València. Posteriorment va completar els seus estudis com a fotògrafa amb el Diploma d’Estudis Fotogràfics i el Màster en Fotografia: Producció i Creació de l’Espai d’Art Fotogràfic.

Amb el treball que dona peu a aquesta exposició Isabel Ramírez Torres, va guanyar la 6a edició del Màster en Fotografia: Producció i Creació de l’espai d’art fotogràfic, al llarg de les 30 fotografies que composen l’exposició Isabel Ramírez Torres aborda el tema dels abusos en la infància. 

Valentia, honradesa, sinceritat, poètic, sublim… van ser alguns dels qualificatius que van emprar per a parlar de les seues fotografies els membres del jurat Francesc Vera, Romà de la Calle i Tomás Llorens, que li van valdre per a ser seleccionat com el millor assaig fotogràfic de l'any.
Són imatges senzilles, repletes d'objectes “vulgars i quotidians”, com ens explica l'autora, aparentment, allunyats de tota construcció complexa. Però una mirada més atenta ens revela un minuciós estudi en cadascuna de les fotografies: la composició, els detalls, els plans, la llum i el focus aconsegueixen endinsar-nos en una escena misteriosa, tenebrosa i fins i tot macabra.

A partir de metàfores de la quotidianitat, Isabel Ramírez Torres, ens introdueix amb la seua càmera en un món interior. La voz del silencio és una prova de com molts objectes són una alguna cosa més que l'aparença que ens mostren: són indicis d'aquelles pertorbacions que queden en el nostre interior, records ja borrosos per la llunyania en el temps que, tot i això, persisteixen. Un món, que sovint ens inquieta, però al qual hem d'enfrontar-nos per a poder eixir-ne i tancar una ferida profunda.

És una exposició que no ens deixa indiferents. Genera un cert malestar col·locar-se davant aqueix “àlbum de família” que no ens parlarà de moments feliços i alegres. Isabel Ramírez Torres, vol comunicar un esdeveniment que va ocórrer fa molts anys, però que continua present en un món d'imatges molestes que es converteixen en el testimoniatge i en la memòria que no ha d'esborrar el temps. Aquesta veu profunda i necessària no ha de perdre's en els camins del bosc, en aquests temps de tanta imatge superficial i allunyada del compromís social.

L’exposició serà inaugurada el 24 de setembre, a les 19 hores, per Isabel Ramírez Torres, Nicolás Llorens Lebeau, Director de l’Espai d’Art Fotogràfic, Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset i Ester Alba Pagán vicerectora de Cultura i Esports de la Universitat de València.

L’exposició estarà oberta al públic del 24 de setembre al 7 de novembre de 2021, del dimarts a diumenge, d’11 a 19 hores, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4. València).