El Rector Peset mostra els colors mexicans d’Adis Soriano que il·luminen el Dia dels Morts

  • 2 de novembre de 2016
 
Colors mexicans d’Adis Soriano

Coincidint amb la celebració del "Dia dels difunts", la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat acull del 2 al 27 de novembre la primera exposició a l'estat espanyol de l'artista salvadorenca Adis Soriano. Amb la exposició "México. El día de los muertos" Adis Soriano porta a València els colors càlids del Dia de Morts mexicà, amb la sèrie ‘El nostre és passar’, a través de les seues Cromologies (quadres impressionistes geomètric-abstractes), d'instal·lacions i d'objectes.

Adis Soriano proposa seqüències de la vida, metaforitzades per la geometria repetitiva emmarcant el vitalisme d'espais expressionistes, i com es van esgotant paulatinament per a renàixer de manera perpètua, imatges que es complementen amb l'altar i les calaveres que estilitzen i universalitzen la tradició mexicana de la celebració dels morts.

Una commemoració on abunden alegres calaveres, que arrela l’espectador en les tradicions precolombines dels tzompantli, la sensació de la fragilitat de la vida i la necessitat de l'art per il·luminar-la. La poesia asteca definia aquest lirisme com l’efusió de les flors i dels cants (in xochilt in cuicatl). De la Calavera Catrina de José Guadalupe Posada al Somni dominical de Diego Rivera, de les festes de Pázcuaro a les calaveres de sucre dels altars de morts, tota la sensibilitat i la cultura mexicanes estan impregnades del sentiment de interpenetració del món dels vius i dels morts, bé estudiat per Octavio Pau en ‘El laberint de la Solitud’.

L’altar de morts
La celebració del Dia de Morts en Mèxic es remunta a l’època prehispànica, on ja es rendia culte a la mort, concebent-la com a part del cicle de la naturalesa, la dualitat de la vida.   

El dia de morts està concebut com un dia de celebració, ple de diversió, flors, colors, ja que es té la creença que el difunt torna per a conviure amb la seua família. Així, aquest dia, es converteix en una festa, on l’element principal -és l’altar, realitzat en homenatge als difunts. 

L’altar que proposa Adis Soriano, en aquesta exposició, conformat per tres altures i realitzat en homenatge a Frida Kahlo, arreplega tots aquells elements que són fonamentals en la seua configuració com ara, calaveres, flors o pa. L’altar permet l’espectador acostar-se a la mort i li fa comprendre que els que hui estan d’un costat, algun dia seran convidats a la festa. 

La inauguració té lloc aquest dimecres 2 de novembre, dia dels difunts i comptarà amb la presència musical de la cantant mexicana Marisela Guillén. L’exposició es podrà visitar a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset fins el 27 de novembre de dimarts a diumenge d’11 a 19:30 hores.