La revista cultural universitària 'Parnaso' porta l’escriptor Nuccio Ordine a la Nau per parlar sobre la cultura, la universitat i la joventut

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 17 d’octubre de 2021
 
Nuccio Ordine.
Nuccio Ordine.

Dissabte 16 d’octubre, a les 12 hores, l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, l’escriptor Nuccio Ordine va impartir la conferència ‘Entre el Parnàs i el mercat: quina universitat volem per als nostres estudiants?’ L’autor de ‘La utilitat de l’inútil’ o ‘Clàssics per a la vida’, va estar acompanyat d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València, i les directores de la revista Parnaso, Carla Juárez Pinto i Blanca Lirio Asensio.

Nuccio Ordine (Diamante, 1958) és professor de literatura italiana a la Universitat de Calàbria i autor de diversos llibres, alguns dels quals sobre Giordano Bruno. Ha sigut professor visitant de centres com Yale, Paris IV-Sorbonne, CESR de Tours, IEA de París, el Warburg Institute o la Societat Max Planck de Berlín. També és membre del Harvard University Center for Italian Renaissance Studies i de la Fundació Alexander von Humboldt, així com membre d’honor de l’Institut de Filosofia de l’Acadèmia Russa de Ciències i cavaller de la Legió d’Honor francesa en 2002.

Va aconseguir un gran ressó mediàtic amb la publicació de ‘La utilitat de l’inútil’ (2013), un text en què reivindica la importància de l’estudi de les lletres i que es va convertir en un fenomen de vendes en països com Itàlia, França i Espanya. En la seua última obra, ‘Clàssics per a la vida’ (2017), Ordine comenta una cinquantena de llibres que, a parer seu, són lectures imprescindibles per a despertar l’esperit crític.

La revista cultural universitària Parnaso, una de les guardonades en els ‘Premis Activa Cultura 2021’, va nàixer al setembre de 2020 com un espai humanístic per a fomentar totes les disciplines relacionades amb la cultura i les arts. Aquest projecte sense ànim de lucre es concep com un lloc de trobada on fer ressorgir les humanitats de la letargia en què es troben actualment, tant en la vida pública com en l’àmbit universitari. El número 1 de la revista, publicat el mes de maig passat, va iniciar el cicle d’entrevistes “Intel·lectuals per les humanitats”, per a la qual van col·laborar Nuccio Ordine i l’exdirector de la Real Academia de la Lengua Española, Darío Villanueva. Amb aquesta conferència a La Nau, Parnaso pretén iniciar una reflexió sobre el futur de la cultura jove i el paper que ha de prendre l’intel·lectual en aquesta tasca.

Arxivat en: