La salut mental, la violència arquitectònica, la memòria històrica i la resistència palestina protagonitzen la Mostra art públic / universitat pública
- Servei d'Informació i Dinamització
- 27 de febrer de 2025

La Universitat de València ha activat, al campus de Blasco Ibáñez, la XXVII Mostra art públic / universitat pública, on es poden visitar sis de les dotze intervencions artístiques seleccionades pel jurat d’aquesta edició. L’activació de la Mostra en aquest campus, prevista per a al 6 de novembre, es va ajornar per les greus conseqüències de la Dana, i s’ha reprogramat perquè estiga activa del 26 de febrer al 26 de març.
Les sis intervencions artístiques ubicades a les facultats del campus de Blasco Ibáñez aborden temàtiques com la salut mental, la violència arquitectònica, la memòria històrica, la resistència palestina, el poder del coneixement o el vincle entre retrat i institució universitària. Són les obres d’Alba Mayol, Noé Bermejo, Álvaro Porras Soriano, Teresa Marín García, Rafael Tormo i María García Sánchez, seleccionades en una convocatòria pública per un jurat professional. Totes estan específicament projectades per als espais universitaris on s’instal·len, incorporen valors de la Universitat de València i tenen l’objectiu de posar en contacte la comunitat universitària amb el seu entorn i convertir-se en detonadores d’altres sabers transversals.
L’activació d'art públic / universitat pública a Blasco Ibáñez ha començat amb la intervenció de Marcos Durà, Delegat d’Estudiants de la Universitat de València, qui ha reivindicat el compromís de la Universitat amb la cultura i la creació i la necessitat que, amb iniciatives com aquesta, “l’estudiantat convisca amb projectes artístics que transformen l’entorn universitari” i que “ens fan reflexionar des d’una perspectiva compromesa”. Segons ha destacat Durà, “fer l’art accessible a l’estudiantat” mitjançant convocatòries públiques enriqueix l’experiència universitària. Per la seua banda, Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat, ha apuntat que l’edició de la XXVII Mostra ha sigut “especialment complicada per la qualitat dels projectes presentats”, tant a nivell estètic com de procés conceptual i de planificació, i en la selecció també s’han tingut en compte els valors de la Universitat de València, com la igualtat, l’accessibilitat, la cultura de la pau i la democràcia cultural, política i social. Finalment, Manuel Lomas, degà de la Facultat de Geografia i Història, on ha tingut lloc l’inici de l’activació de la Mostra, ha manifestat la seua satisfacció per acollir obres a la Facultat, amb dos exemples que tracten temes d’actualitat “des d’una perspectiva compromesa”, i d’observar com l’estudiantat, ja en la fase de muntatge de les obres, s’acosta per preguntar.
L’acte d’activació de la Mostra també ha comptat amb la presència d’altres representants deganals, professorat i personal de la Universitat, membres del jurat, i els i les artistes que han realitzat una visita guiada en què han compartit les claus de la seua proposta artística. Cal assenyalar que aquestes sis obres se sumen a les sis que es van instal·lar el mes d’octubre passat al campus de Burjassot i que completen els dotze projectes seleccionats de la XXVII edició.
La Mostra art públic / universitat pública és una convocatòria de la Universitat de València impulsada per la Delegació d'Estudiants mitjançant el Servei d'Informació i Dinamització d'Estudiants (Sedi) i té la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Societat, així com també dels serveis i personal dels campus on té lloc.
Per deixar registre de les instal·lacions efímeres que han format part de la Mostra art públic / universitat pública cada any, en acabar l’exposició, s'edita un catàleg.
Arxivat en: Art Públic , Exposicions