Una investigació de la Universitat de València ha generat en un pioner i innovador dispositiu sanitari que ha sigut aprovat per l'Agència del Medicament dels Estats Units d'Amèrica.

  • Servei de Transferència i Innovació
  • 29 d’abril de 2021
 
Una investigació de la Universitat de València ha generat en un pioner i innovador dispositiu sanitari que ha sigut aprovat per l'Agència del Medicament dels Estats Units d'Amèrica.
Fotografia de banc d'imatges

El grup d’investigació del Departament d’Òptica de la Universitat, anomenat Opto-Electronic Processing Image Group (GPOEI) i el grup d’investigació de la Universidad Bar-Ilan d’Israel (UBI) desenvolupen un innovador sistema de mesurament multiparàmetric sanitari que esdevé en una tecnologia pionera en el món sanitari.

L'Agència dels Medicaments dels Estats Units d'Amèrica (FDA) va autoritzar el passat 1 d'abril un innovador i pioner sistema de mesurament multi paramètric sense contacte per a la freqüència cardíaca i respiratòria.

Aquest sistema té el seu origen en una investigació desenvolupada pel grup d'investigació del Departament d'Òptica de la Universitat de València denominat anomenat Opte-Electronic Processing Image Group (GPOEI), dirigit pel Dr. Javier García Monreal, que al costat del grup d'investigació de la Universitat Bar-Ilan d'Israel (*UBI), dirigit pel Dr. Zeev Zalevsky van desenvolupar en 2007 un dispositiu per a identificar a distància el so i les vibracions amb elevada precisió.

Aquesta investigació, va quedar protegida baix patent entre totes dues institucions universitàries sota el nom “Motion detection System and method”. Dita patent ha generat una família de paleses derivades, algunes d'aquestes centrades en l'estimació a distància de la concentració de glucosa en sang i el control de la pressió intra ocular.

En 2015 l'empresa ContinUse Biometrics Ltd (CU-BX) en la qual el Dr. Zeev Zalevsky és un dels socis fundadors i el Dr. Javier Garcia Monreal és assessor científic, va adquirir els drets d'explotació d'aquesta tecnologia. Cinc anys després CU-BX constitueix la matriu Donisi Health, una companyia enfocada a la salut digital i que basa el seu negoci en l'aplicació de sistemes òptics, algorismes i intel·ligència artificial que permeten la detecció de canvis de salut, sent aquesta autorització de la FDA un dels seus èxits més recents.

Aquest cas d'èxit revela que la I+D obri les portes a grans avanços i innovacions que a més d'estimular l'economia, permeten donar resposta a reptes socials, especialment en la conjuntura actual. Per això, des de la Universitat de València es posa de manifest la importància de la transferència de coneixement des de les universitats -mitjançant les llicències de patents o la creació d'empreses spín-offs-, com un factor que reverteix directament en la societat.