Una projecció calcula el pic de contagis entre el 9-10 d’abril

  • Gabinet de la Rectora
  • 31 de març de 2020
 

El professor del departament d’Economia Aplicada de la Facultat d’Economia, Francisco Morillas, afirma que el màxim número de persones contagiades es produirà entre els pròxims dies 9-10 d’abril en base a una projecció sobre l’evolució del Covid-19.

Segons una estimació del professor de la Facultat d'Economia, Francisco Morillas, el pic amb major número de pacients contagiats per Covid-19 es produirà a Espanya entre el 9-10 d'abril i no serà fins a principis de juny quan s'aconseguisca una taxa de contagis significativament baixa.

La projecció de Francisco Morillas ha utilitzat diversos valors per a estimar la severitat de l'expansió de la malaltia, dia a dia; també per a conéixer quan es produirà el pic de la corba. La present projecció realitza estimacions de l'evolució dels morts, de la severitat de la malaltia mitjançant “taxes de creixement geomètric”i finalment estimant el dia en què es produeix el pic.

I és ací quan l'anàlisi estima que el pic de la corba arribarà entre el 9-10 d'abril. Una part no menys important és com serà la baixada després del pic, i interessa que siga el més ràpida possible perquè la societat torne a la normalitat. En aquest sentit les estimacions ens indiquen que a principis de juny tindríem una severitat de la malaltia molt baixa, deixant el valor de la mateixa al que consideren les autoritats sanitàries.

Aquest tipus d'estudis que es realitzen tracten d'avançar alguns dels efectes negatius que aquesta pandèmia ja està generant. Així, es poden gestionar de manera més eficient els recursos materials i humans; o anticipar la duració de la crisi per a estimar la quantia del deute econòmic.

El present estudi es basa en mètodes no paramètrics de sèries temporals juntament amb les anàlisis realitzades mediant el model SIR i la modelització via GLM (per Comunitats Autònomes). La metodologia completa d'aquestes prediccions es pot consultar en el web https://covid19spain.herokuapp.com/.

Des del passat 23 de març, Francisco Morillas ha anat publicant les projeccions segons les dades i els models emprats. Les anteriors projeccions des d'aqueix dia es pot consultar en el següent enllaç: https://bit.ly/3afnvhv.