La Universitat acull la celebració del Dia Meteorològic mundial a la Comunitat Valenciana

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 de març de 2023
 
cel

Amb el títol “El futur de l’Oratge, el Clima i l’Aigua a través de les generacions”, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i el Govern d’Espanya, en col·laboració amb l’Organització Meteorològica Mundial i la Universitat de València, organitzen el dijous 23 de març el Dia Meteorològic Mundial a la Comunitat Valenciana. L’acte, al Saló d’Actes de l’edifici de Rectorat, serà a les 12 hores i hi participaran, per part de la Universitat de València, Rosa Donat, vicerectora de Transferència i Innovació; i Jorge Tamayo, delegat territorial d’AEMET.

Així, a les 12.15 hores, es lliuraran diplomes als col·laboradors de l’Agència AEMET que han estat premiats, que són Vicent Úbeda Francès, observador de Fontanars dels Alforins, Vicente Palomar Clemente (Bejís), Antonio Aliaga Tortajada (Alginet), Manuel Ortiz Rufete (Elx) i Juan Peiró Caballero (Xeresa).

A les 12.30 hores tindrà lloc la conferència “El futur (i el passat) de l’oratge, el clima i l’aigua a través de les generacions”, a càrrec del meteoròleg de l’Estat Ernesto Rodríguez Camino, i a les 13.15 h es reconeixerà el personal de la Delegació d’AEMET jubilat el 2022-2023. A continuació, es clausurarà l’acte i se servirà un vi d’honor.

El Dia Meteorològic Mundial 2023 se celebra quan l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) arriba al 150é aniversari. Durant aquest període, l’entitat ha compartit informació amb els serveis meteorològics i hidrològics nacionals, cosa que ha permés recopilar i estandarditzar aquestes dades que sostenen els pronòstics meteorològics actuals. Aquest treball, amb una visió científica i tecnològica, ha estat traduït en nombrosos serveis per a la societat actual i de les generacions futures.

A la Comunitat Valenciana, la presència social del Servei Meteorològic ha estat constant des de la creació dels observatoris de València i Alacant el 1859. La xarxa climatològica d’observació va estendre la presència de l’AEMET a gran nombre de pobles de la Comunitat des del 1911 i actualment disposa de 239 observatoris mantinguts per personal altruista. Entre altres, l’AEMET a la Comunitat Valenciana dóna suport a l’aeronàutica, amb oficines meteorològiques als Aeroports de València, Alacant i Castelló, a protecció civil o a la navegació.

En l’acte col·laboren la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT).

Imatges: