La Universitat acull la celebració del Dia Meteorològic Mundial a la Comunitat Valenciana

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 21 de març de 2024
 
cartell

Amb el títol “A l’avantguarda de l’acció pel clima”, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i el Govern d’Espanya, en col·laboració amb l’Organització Meteorològica Mundial i la Universitat de València, organitzen dijous 21 de març el Dia Meteorològic Mundial a la Comunitat Valenciana. L’acte, al Saló d’Actes de l’edifici de Rectorat, serà a les 12 hores i hi participarà, per part de la Universitat de València, Rosa Donat, vicerectora de Transferència i Innovació, junt amb el subdelegat del Govern a la Comunitat Valenciana, José Rodríguez Jurado.

Així, a les 12.15 hores, lliuraran diplomes als col·laboradors de l’Agència AEMET que han estat premiats, que són Vicente Micó Navarro, observador de Villena (La Vereda); José Andrés Agulló Verduzco, observador d’Elx; Ginés García Montalbán, observador de Callosa d’en Sarrià; Francisco Valverde Tamayo, observador de Beniatjar (Les Planisses); Bernat González Faus, observador de Carcaixent; i José Asins Magraner, observador de Silla.

A les 12.30 hores tindrà lloc la conferència “Estimació de la temperatura de la superfície terrestre des de satèl·lit”, a càrrec del catedràtic de Física de la Terra de la Universitat de València i del Premi Jaume I de Protecció del Medi Ambient, José Antonio Sobrino Rodríguez. A continuació, es reconeixerà el personal de la Delegació d’AEMET jubilat durant el 2022-2023.

El Dia Meteorològic Mundial se celebra quan l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) arriba al 151è aniversari. Durant aquest període, l’entitat ha compartit informació amb els serveis meteorològics i hidrològics nacionals, cosa que ha permès recopilar i estandarditzar aquestes dades que sostenen els pronòstics meteorològics actuals.

A la Comunitat Valenciana, la presència social del Servei Meteorològic ha estat constant des de la creació dels observatoris de València i Alacant el 1859. La xarxa climatològica d’observació va estendre la presència de l’AEMET a gran nombre de pobles de la Comunitat des de 1911. En l’acte col·laboren la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT).