La Universitat acull l’oficina europea de cooperació regional Interact

  • 30 de novembre de 2016
 
Oficina europea de cooperació regional Interact

La Universitat de València acull des d’octubre de 2016 una de les cinc oficines del programa europeu de cooperació entre regions, conegut com a Interact. Aquest programa, finançat al 100% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), compta amb altres punts a Dinamarca, Finlàndia, Àustria i Eslovàquia. L’oficina de València és la que està més al sud i afavoreix l’intercanvi de coneixements i experiències entre aquestes regions que cooperen amb països veïns o en àrees territorials més extenses.

Han inaugurat l’oficina valenciana d’Interact, amb seu a les instal·lacions de la Fundació General de la Universitat de València, el rector Esteban Morcillo i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler. Per a Esteban Morcillo, “és en aquest procés d’intercanvi de projectes innovadors i bones pràctiques en el qual aquesta oficina juga un paper rellevant, afavorint la col·laboració entre els agents implicats en aquesta estratègia de coneixement a nivell europeu en àrees tan rellevants com la R+D, el creixement, la sostenibilitat, i el desenvolupament local i regional. Aquests àmbits d’activitat són factors clau per al disseny de polítiques europees que impulsen un creixement intel·ligent i inclusiu i que garantisquen el nostre model social europeu”.

Per la seua banda, Vicent Soler s’ha referit al conveni entre la Generalitat Valenciana i la Universitat de València “per a fixar i consolidar la ciutat de València com una de les cinc seus d’Interact que, com el seu nom indica, és una interacció regional entre comunitats autònomes per a procedir a tres elements que són prioritaris per a nosaltres i per a la Unió Europea: innovació (R+D), medi ambient i recursos energètics, i tot açò amb la incorporació dels criteris acadèmics que es puguen donar a la Universitat”.

“Aquest treball conjunt entre la Universitat i la Generalitat ens permet tindre idees molt clares de present i de futur per a anar treballant en aquestes vies que són fonamentals i que signifiquen més recursos que es canalitzen a través d’Interact i que poden propiciar, no només que hi haja estudis, sinó que aquests estudis es convertisquen en projectes concrets que tinguen viabilitat en l’entorn valencià”, ha afegit.

Creada el 2004, Interact València ha desenvolupat 200 publicacions i eines de suport a la cooperació regional, ha organitzat 77 conferències a Europa (de les quals 11 han tingut lloc a València, atraient líders europeus d’alt nivell), i ha realitzat 54 sessions de treball i 55 tallers de formació. 

D’altra banda, segons ha explicat el rector Esteban Morcillo, aquest punt europeu “representa un pont entre la política regional europea i la Universitat. La Universitat de València, en aquest sentit, aposta per la formació d’un capital humà sòlid, la recerca i la transferència de coneixement com a motors del desenvolupament del territori, principis que estan en línia amb Interact”.

L’oficina Interact València, en xifres
El pressupost per al programa Interact durant el període 2014-2020 és de 46 milions d’euros, finançats al 100% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). D’aquests 46 milions, l’oficina d’Interact València rep 8,5 milions per a accions de cooperació, que destaca pel seu paper en la zona del Mediterrani. En aquest sentit, Interact València aporta valor afegit als programes de cooperació territorial (o “Interreg”) del sud, donant-los veu i fent-los més visibles en la política europea gràcies a un esforç en la divulgació de resultats. 

Només algunes regions de la UE compten amb oficines europees. Actualment, solament hi ha cinc oficines del programa Interact a tot Europa, una d’elles a la Universitat de València. Les altres seus es troben a Viena (Àustria), Viborg (Dinamarca), Turku (Finlàndia) i Bratislava (Eslovàquia). Totes elles cooperen estretament amb 91 programes Interreg, recopilant bones pràctiques, creant plataformes per a l’intercanvi de projectes, i ajudant-los a afrontar els seus desafiaments en la cooperació. 

Amb la cooperació regional, des de 2007 la Comunitat ha rebut més de 28 milions d’euros provinents directament del FEDER. Entitats valencianes, universitats i pimes han participat en més de 100 projectes de cooperació regional; i aquests projectes en col·laboració amb altres regions europees han generat una inversió total de 44 milions.

Quant als projectes aprovats per al període 2014-2020, fins al moment, les entitats de la Generalitat han captat 1.065.541 milions d’euros gràcies a les convocatòries de cooperació territorial. A la Comunitat, hi ha 29 projectes Interreg per a aquest període, que representen un pressupost de 7.571.448 milions d’euros. 

En aquestes iniciatives participen pimes d’Alacant, Castelló i València, així com l’Administració pública, ajuntaments i universitats, entre les quals destaquen la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València. La Universitat de València participarà durant el període 2014-2020 en cinc projectes Interreg, que atrauran un finançament europeu d’1.048.646 euros. Aquests projectes són: Tritium, OpenDoors, Camp-Sump, Creative Wear i MEDsealitter.