La Universitat celebra la Setmana d'Acció Mundial per l'Educació amb una jornada i la inauguració d'una exposició

  • Servei de Cultura Universitària
  • 29 d’abril de 2024
 
Exposició ‘Els camins cap a una pedagogia de la convivència' a la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació.
Exposició ‘Els camins cap a una pedagogia de la convivència' a la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació.

El dimarts 30 abril, la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació serà la seu que la Universitat de València ha triat per celebrar els actes de la Setmana d'Acció Mundial per l'Educació (SAME), una de les activitats més significatives de la Campanya Mundial per l'Educació (CME), una coalició internacional, els actes centrals de la qual se celebren aquesta setmana, per a defensar el dret a l'educació de totes les persones tot treballant els ODS (objectius del desenvolupament sostenible). La jornada, en la qual participaran grups escolars i alumnat universitari, tindrà un ambient reivindicatiu i festiu, i inclou una caminada acompanyada de batucada per Blasco Ibáñez, i com a acte central, la inauguració d'una exposició i una taula redona per a debatre aquests temes.

A les 10 hores arrancarà la jornada amb una benvinguda a les portes dels Jardins de Vivers. A ritme de batucada, grups escolars, alumnat universitari, ONGD i tot el públic que vulga sumar-s’hi podrà participar en la marxa col·lectiva ‘Camina per l'Educació, uneix-te per a reivindicar una educació transformadora’, que acabarà a la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València, on tindran lloc totes les activitats.

La jornada continuarà a les 11.30 hores, amb els actes centrals del dia: la inauguració de l'exposició ‘Els camins cap a una pedagogia de la convivència. Signes en la història de l'educació’ i una taula redona amb les intervencions d'Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat del a Universitat de València (UV), Pedro Carceller, director general d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament, M. Elena Cantarino, degana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la UV, i Ana Ancheta, directora del curs universitari de postgrau dEducació per a la Ciutadania i els Drets Humans de la Universitat de València; directora del Grup Consolidat d'Innovació Docent –SAME UV i comissària de la muestra.

L'exposició ‘Els camins cap a una pedagogia de la convivència. Signes en la història de l'educació’, instal·lada al vestíbul de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació, pretén mostrar alguns dels moments més representatius de la pedagogia de la convivència a través de la història de l'educació, especialment a Espanya, des de la Transició fins a l'actualitat. Mitjançant una selecció de publicaciones, revistes i materials pedagògics, que s'han distribuït en sis seccions, aquesta mostra ens acosta a l'evolució del significat de l'educació en la societat espanyola, sense oblidar els problemes que actualment hi ha i els desafiaments a què ens enfrontem davant els discursos de l'odi. La majoria de fons que s'exposen a les diferents vitrines procedeixen de la Universitat mateixa, en concret del Museu Història de l’Escola i del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació, i també de col·leccions particulars. El muntatge d'aquest projecte expositiu, aixi com la recuperació dels materials exposats, ha sigut possible gràcies a la col·laboració de les àrees de Patrimoni i Exposicions de la Universitat de València.

“Hem intentat que siga una exposició accessible per a tots els públics. Està pensada per a qualsevol edat, des de l'alumnat dels centres escolars a l'universitari, perquè el missatge, el dret a l'educació de totes les persones, és una cosa crucial a les nostres vides i ha de donar-se al llarg de tota la nostra existència, més enllà de l'aula”, conclou Ancheta.

A les 11.45 hores, es durà a terme la presentació de la Campanya Mundial per l'Educació i de la Setmana d'Acció Mundial per l'Educació 2024, amb la lectura col·lectiva del ‘Manifest de Campanya Mundial per l'Educació’, on es fixen objectius i peticions per a detectar les causes i pal·liar les conseqüències dels discursos d'odi en l'àmbit educatiu, així com en els processos per a acabar amb les narratives violentes i substituir-les per unes altres destinades a la convivència.

La jornada prosseguirà amb la taula redona ‘Educació per a la convivència enfront del repte dels discursos d'odi’ (12.15 hores). Hi participaran les entitats Conceptos básicos, Entreculturas i Escoles Solidàries, i estarà moderada pel professor d'Història i Teoria de l'Educació de la Universitat de València, Luis Miguel Lázaro. Després, hi farà la cloenda de la jornada.

La Campanya Mundial per l'Educació: una setmana dedicada al dret a l'educació

La Campanya Mundial per l'Educació (CME) treballa a tot el món amb la finalitat de visibilitzar la importància del dret a l'educació tant a països del Nord com del Sud global. Així mateix, s'organitza cada any per a sol·licitar als representants polítics que rendisquen comptes per a aquest objectiu i que la ciutadania participe activament en els processos necessaris perquè el dret a una educació inclusiva, equitativa i de qualitat siga una realitat per a totes les persones al món (ODS 4).

Enguany, sota el lema ‘Transforma-T para (con)vivir’, la SAME pretén treballar els discursos d'odi, l'acceptació de les diferències i la resolució de conflictes, posant el focus en una educació transformadora dirigida, al mateix temps, al compliment de l'ODS 16: “Promoure societats pacífiques i inclusives, facilitar l'accés a la justícia per a tota la població i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells”.

* Programa d'actes del dimarts 30 d'abril i més informació en:

https://same2024.cme-espana.org/

* Participa en xarxes a través de:

Instagram:@sameuv Twitter:@sameuvfiloeduc Hastags: #tdapoderes #Sameuv #SAME2024

Organitza: Grup Consolidat d'Innovació Docent de la Universitat de València, GCID -SAMEUV (GCID23_2591527) en aliança amb les ONG de la delegació territorial de la CME Ajuda en Acció, a través del Projecte d'Innovació Docent (UV-SFPIE_PIEC-2736915) “Setmana d'Acció Mundial per l'Educació (SAME). Una experiència per a desenvolupar la corresponsabilitat social i educativa”.

Més informació: