La Universitat desenvolupa un model segur per a cotxes sense conductor

  • Gabinet de Premsa
  • 26 de gener de 2024
 
El grup d'investigació de la Universitat
El grup d'investigació de la Universitat

El projecte BERTHA rep 7,9 M€ de finançament de la UE per a desenvolupar un model de comportament del conductor que farà que els vehicles autònoms siguen més segurs i semblants als conduïts pels humans

Un grup d’investigació de la Universitat de València, format per Carmen Armero, Francisco Palmí i Gabriel Calvo, del Departament d'Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València; i per Virgilio Gómez Rubio, del Departament de Matemàtiques de la Universitat de Castella-la Manxa, participa en el projecte BERTHA que pretén desenvolupar un model de comportament del conductor escalable i probabilístic que serà clau per a aconseguir vehicles autònoms més segurs i amb un comportament semblant al dels humans, augmentant així la seua acceptació social. El grup de la Universitat de València s’encarregarà de dissenyar la part del model de comportament del conductor utilitzant el càlcul de probabilitats.

Essencialment, el model probabilístic tindrà en compte les característiques dels conductors i conductores (com ara edat, sexe, anys de conducció, etc), l'entorn (temps atmosfèric, densitat del trànsit, etc) i altres variables rellevants per a modelitzar la forma de conducció. L'eina utilitzada seran les xarxes bayesianes perquè permeten establir relacions de dependència entre les diferents variables i determinar la resposta durant la conducció en funció de les seues característiques. D'aquesta manera, s'establiran diferents perfils de conductor (per exemple, molt agressiu o molt caut) i es modelitzaran les probabilitats de respondre d’una o d'altra manera a les maniobres durant la conducció. Aquests perfils podran ser incorporats als simuladors per a desenvolupar entorns de conducció que se semblen molt més a la realitat dels que existeixen actualment.

Els resultats del projecte estaran disponibles per al món acadèmic i la indústria a través d'un HUB de dades de codi obert i també s'implementaran en CARLA, un simulador de conducció autònoma de codi obert.

El projecte Horitzó Europa BERTHA va arrancar a finals de 2023 a València i ha rebut 7.981.799,50 € de la Comissió Europea per a desenvolupar aquest model de comportament de conducció.

La necessitat d'un model de comportament del conductor en la indústria de la Mobilitat Connectada, Cooperativa i Automatitzada presenta importants oportunitats per a la Unió Europea. No obstant això, el seu desplegament requereix noves ferramentes que permeten el disseny i anàlisi de components de vehicles autònoms, juntament amb la seua validació digital, i un llenguatge comú entre proveïdors i fabricants.

Una de les deficiències apareix per la falta d'un model de comportament del conductor validat i amb base científica que cobrisca els aspectes de l'acompliment de la conducció humana, que permeta comprendre i provar la interacció dels vehicles autònoms connectats (CAB) amb altres automòbils d’una manera més segura i predictible des d'una perspectiva humana. Per tant, el model que ara es treballa podria garantir la validació digital dels components dels vehicles autònoms i, si s'incorpora al programari de les ECU (Engine Control Unit, el ‘cervell’ d'un vehicle), podria generar una resposta més humana d'aquests vehicles, augmentant així la seua acceptació.

Per a cobrir aquesta necessitat, el projecte BERTHA desenvoluparà aquest model de comportament del conductor (DBM) basat principalment en Xarxes bayesianes.

BERTHA també desenvoluparà una metodologia que compartirà el model amb la comunitat científica per a facilitar el seu creixement. A més, els seus resultats inclouran un conjunt de demostradors interrelacionats per a mostrar l'enfocament DBM com a referència per a dissenyar un comportament similar a l'humà, fàcilment predictible i acceptable de funcions de conducció automatitzada en escenaris de trànsit mixt.

El consorci del Projecte BERTHA està format per 14 socis de 6 països diferents, coordinats per l'Institut de Biomecànica de València (IBV). Els socis d’aquest projecte són la Universitat de València (ES), l’Institut Vedecom (FR), Université Gustave Eiffel (FR), German Research Center for Artificial Intelligence (DE), Computer Vision Center (ES), Altran Deutschland (DE), Continental automotive France (FR), CIDAUT Foundation (ES), Austrian Institute of Technology (AT), Europcar International (FR), FI Group (PT), Panasonic automotive Systems Europe (DE) and the Korea Transport Institute (KOTI).