La Universitat forma estudiantat i professorat marroquí en divulgació sobre resistència als antimicrobians i els superbacteris

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 16 de febrer de 2024
 
Estudiantat de la Universitat Euromediterrània de Fes (Marroc), amb Sergi Maicas i el professor Ismail Moukadiri.
Estudiantat de la Universitat Euromediterrània de Fes (Marroc), amb Sergi Maicas i el professor Ismail Moukadiri.

El Projecte Micromón-Universitat de València (Micromón-UV) col•labora en la posada a punt d’un projecte internacional de divulgació científica sobre la resistència als antimicrobians i la lluita contra els superbacteris a la Universitat Euromediterrània de Fes, Marroc (UEMF). Sergi Maicas, coordinador del projecte a la Universitat de València, ha participat en la formació a alumnat i professorat, en què també ha participat en línia la professora de la UV Belén Fouz.

Micromundo, SmallWorldInitiative i TinyEarth són un grup de projectes internacionals que es desenvolupen a desenes de països de quatre continents per acostar la cultura científica i la recerca biomèdica als diferents nivells educatius i fomentar la vocació investigadora. L’acció desenvolupada a la UEMF ha permés iniciar la implantació dels projectes als països del Nord d’Àfrica.

Durant la primera quinzena de febrer, professorat de la UV ha participat en la formació de nous monitors i monitores a la UEMF mitjançant la impartició de xarrades en línia i ha desenvolupat sessions pràctiques als laboratoris de la institució. Posteriorment, es van impartir cursos pràctics a més de 100 estudiants universitaris adscrits a la Facultat de Farmàcia ia l’Escola d’Enginyeria i Biomedicina.

S’han dut a terme cinc sessions pràctiques intercalades amb formació teòrica en què l’estudiantat ha aprés nocions sobre el problema de la resistència bacteriana als antibiòtics i el seu impacte socioeconòmic, i ha assimilat diverses metodologies experimentals.

En l’acte de cloenda van participar Ismail Moukadiri (coordinador de l’activitat al Marroc i director de l’escola de doctorat de la UEMF), Sergi Maicas (coordinador del projecte a la Universitat de València juntament amb Belén Fouz), així com diferents autoritats de la UEMF, entre elles Salim Bounou (vicepresident, responsable d’investigació, innovació i cooperació), Chakib Nejjari (vicepresident i responsable del pol de la salut) i Samir Ahid (degà de la Facultat de Farmàcia).

L'estada de Sergi Maicas ha permès iniciar gestions per establir acords bilaterals entre els programes de màster de la UEMF i el Màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica de la UV.

 

Consorcis internacionals

El projecte Micromonde-U3M (Universitat Euromediterrània de Fes) s’ha implementat per primera vegada al Marroc emulant els projectes internacionals (SmallWorldInitiative, TinyEarth) i hispanoportuguès (MicroMundo). El projecte està finançat amb fons propis de la UEMF. El professor Sergi Maicas ha participat mitjançant una ajuda a la cooperació RI_IP_3186424 de la Universitat de València. El projecte Micromón a Espanya està avalat per la Societat Espanyola de Microbiologia i el Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics i la seua difusió la duu a terme la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació– Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

Imatges: