La Universitat i l’IVAJ organitzen un debat sobre estratègies de participació juvenil

  • 26 d’abril de 2017
 
Debat sobre estratègies de participació juvenil

Aquest dijous, 27 d’abril a les 19 hores en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, el professor de Sociologia de la Universitat d’Alacant i investigador de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz, Francisco José Francés, oferirà la conferència ‘Participa la joventut?’, en el marc del cicle ‘Debats a la Nau-Generació Jove’, organitzat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).

Segons el professor, la participació dels joves, igual que la de la resta de la població, s’ha transformat cap a noves visions caracteritzades per la demanda de ser protagonistes en la presa de decisions dins l’espai públic. “Açò ha provocat que les estratègies clàssiques de participació juvenil, com pot ser la integració en associacions, s’hagen vist desbordades per noves expressions”. En aquest sentit assenyala que “les noves vies de participació es vinculen sobretot a l’ús de noves tecnologies i al fet protagonitzar actuacions que deixen de ser estables en el temps per a condensar-se en moments concrets i després desactivar-se segons els temes que afecten els joves”. 

En termes generals el professor de la Universitat d’Alacant considera que  la participació juvenil no està en crisi, sinó que ha canviat. L’interés per la política dels joves s’ha multiplicat per dos en els últims 15 anys, però aquest interès es percep des d’una posició crítica; no obstant això, el qüestionament de les institucions no es veu correspost amb conductes significatives de mobilització social.” 

Per a Francés, la mobilització participativa dels joves s’ha mantingut baixa en l’última dècada a pesar que durant aquest temps la joventut ha sigut objecte dels efectes més negatius de la crisi econòmica. El moment àlgid de mobilització que va suposar l’any 2011 amb les protestes ciutadanes i les diferents plataformes que van configurar 15M va resultar per als joves amb prou faenes un miratge d’activació que va quedar ràpidament difuminat amb el temps. Tots aquests temes s’abordaran en la conferència de ‘Generació Jove’. 

Al llarg d’aquest curs, la Universitat i l’IVAJ han organitzat cinc conferències en el Centre Cultural La Nau sobre participació i polítiques juvenils amb l’objectiu de debatre i cercar solucions a les problemàtiques que afecten els joves. L’entrada a aquest cicle és lliure.