La Universitat mostra a La Nau una exposició fotogràfica que denuncia l'explotació animal

  • Servei de Cultura Universitària
  • 8 de novembre de 2023
 
Un conill immobilitzat en una restricció abans que li sagnin les orelles, Espanya. © Carlota Saorsa.
Un conill immobilitzat en una restricció abans que li sagnin les orelles, Espanya. © Carlota Saorsa.

La Universitat de València va inaugurar dimarts 7 de novembre al Centre Cultural La Nau l'exposició ‘Ocults: animals en l'Antropocè’ una col·lecció d'imatges que reflecteixen i consciencien sobre el problema de l'explotació animal. L’exposició es podrà visitar a la Sala de Bigues fins el pròxim 10 de desembre.

Patrocinada pel Programa Friends of Thoreau de l'Institut Franklin i la Fundació General de la Universitat d'Alcalá (FGUA), l'exposició naix de la tasca de l'agència We Animals Media, fundada el 2019 per la premiada i mundialment coneguda Jo-Anne McArthur, principal representant del “fotoperiodisme animalista”, i reuneix el treball de díhuit professionals de la fotografia que han documentat les condicions de vida i mort dels animals en granges, escorxadors, laboratoris, circs, zoològics i altres llocs on són utilitzats com a recursos o entreteniment.

A l'escassa sostenibilitat d'aquestes pràctiques (palesa, per exemple, en la innegable contribució de les granges industrials – especialment les no sotmeses a Millores Tècniques Disponibles – a la contaminació de les aigües, els sòls i l'atmosfera, així com al calfament global), se suma la sistematització del sofriment dels animals, inherent al manteniment d'hàbits i costums que minimitzen costos d'explotació.

El resultat de tot això, segons explica la responsable d’aquest projecte, la professora de la Universitat de València, Claudia Alonso, és el denominat “Antropocè”, això és, una nova era marcada per la incessant activitat humana en detriment del planeta i del medi ambient.

Aquesta mostra organitzada a València pel Vicerectorat de Cultura i Societat, i el Grup d'investigació Cultures Literàries i Visuals de l'Animal (CULIVIAN), llança llum sobre el qual roman fora de la visibilitat pública, sobre els costos ètics i morals d'aquestes pràctiques.

L’exposició es complementa amb la visita i conferència impartida per la pròpia McArthur, el dia 29 de novembre, en el marc del congrés internacional The Factual Animal: Audiovisual Representations of Real Other-than-Human Animals, que tindrà lloc  tindrà lloc a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València entre el 29 de novembre i l'1 de desembre. Aquest congrés està coorganitzat pel Projecte CIGE/2021/100, atorgat a CULIVIAN per la Conselleria dEducació, Universitats i Ocupació, el Departament de Filologia Anglesa i Alemanya i el Departament de Filologia Francesa i Italiana de la Universitat de València.

Els fotògrafs que han participat en la mostra són Jon Amad, Daniel Beltrá, Adam Dean, Aitor Garmendia, Aaron Gekoski, Britta Jaschinski, Lissy Jayne, Konrad Lozinski, Selene Magnolia, Jo-Anne Mc Arthur, Kristo Muurimaa, Adam Oswell, Carlota Saorsa, Andrew Skowron, Timo Stammberger, Luis Tato, Jan Van Ikjen i Gav Weathley.

L'entrada a exposició és gratuïta i es pot visitar de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores, i els diumenges i festius de 10 a 14 hores.