La Universitat mostra els quaderns inèdits d'Alfaro

  • Servei de Cultura Universitària
  • 14 de novembre de 2023
 
Quadern de treball 1994, dibuixos preparatoris de la sèrie Laooconte.
Quadern de treball 1994, dibuixos preparatoris de la sèrie Laooconte.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir dilluns 13 de novembre, a les 18.30 hores, la presentació del catàleg de l'exposició ‘Andreu Alfaro. Dibuixa l'espai’, que s'ha pogut visitar a l'edifici entre el 21 de setembre i el 12 de novembre. El catàleg, que va portar per títol 'Andreu Alfaro. Quaderns', va mostrar una selecció dels quaderns inèdits d'un dels escultors més representatius del segle XX, un material que permet acostar-se a la longeva carrera creativa d'uns dels artistes valencians amb major projecció nacional i internacional.

En l'acte participaren els comissaris de l'exposició, el catedràtic d'Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de València, Anacleto Ferrer, i l'artista Artur Heras, grans coneixedors de l'obra de l'artista; Andreu Alfaro, fill de l'artista i director de la Col·lecció Andreu Alfaro, i la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba.

El catàleg, que recrea un quadern amb tapes de cartó i enquadernat amb cuquet, es compon d’una selecció de 120 pàgines extretes dels quaderns personals i inèdits que guardava l'artista des de final de la dècada dels seixanta i arreplega uns 80 dibuixos. “Cal destacar que cadascun dels capítols i fulls del catàleg s'organitzen en relació amb l'associació de formes i no des d'un punt de vista cronològic”, assenyala Anacleto Ferrer, comissari de l'exposició.

En aquests quaderns, que mai havien sigut publicats ni exhibits, Andreu Alfaro feia anotacions de lectura, redactava pensaments personals, realitzava esborranys de cartes, traçava dibuixos de tota classe, suggeria projectes per a les seues escultures i proposava un llistat d'obres per a exposicions que poguera dur a terme.

“En aquest catàleg s'explica quin tipus de material apareix en els quaderns, al costat d'un índex analític exhaustiu on s'explica la procedència de cadascuna de les pàgines”, conclou Anacleto Ferrer.

El catàleg s'inicia amb un pròleg de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, juntament amb un article dels comissaris de l'exposició. A més, inclou fotografies personals de l'artista i de l'exposició que s'ha pogut visitar a La Nau i que ha rebut prop de 7.000 visites. L'acte del dilluns acabarà amb una última visita a aquesta exposició guiada pels comissaris.