La Universitat participa en la infraestructura europea ACTRIS per a la investigació atmosfèrica

  • Gabinet de Premsa
  • 27 d’abril de 2023
 
Imagen de la noticia

La Universitat de València, a través del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica, participa juntament amb diversos organismes espanyols en ACTRIS, una instal·lació científica que la Comissió Europea acaba d'establir com a Consorci Europeu d'Infraestructures d'Investigació (ERIC, per les seues sigles en anglés) per a oferir dades i serveis d'última generació en investigació atmosfèrica.

ACTRIS (Aerosol, Clouds and Trace gasos Research Infrastructure) permet a científics i científiques de tot el món estudiar els components atmosfèrics de vida curta (aerosols, núvols i gasos traça reactius, de gran variabilitat en l'espai i el temps) i les seues interaccions, fent possible realitzar prediccions atmosfèriques fiables que comprenen des d'alertes meteorològiques i sanitàries a curt termini fins a avaluacions a llarg termini del canvi climàtic. Així, s'obrin les portes perquè investigadors, indústria i països accedisquen a informació clau sobre l'estat de l'atmosfera, compartisquen les millors plataformes d'investigació a Europa i donen suport a l'elaboració de polítiques amb tots els coneixements científics necessaris.

L'objectiu de ACTRIS és augmentar l'excel·lència en l'observació i investigació del sistema terrestre proporcionant informació i coneixements per a desenvolupar solucions sostenibles a les necessitats de la societat.

ACTRIS va iniciar la seua marxa cap a ACTRIS ERIC ja en 2011, aconseguint importants fites científiques i tècniques que van conduir a una comprensió més profunda dels factors que influeixen en el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica. El seguiment de la variabilitat espacial i temporal dels components atmosfèrics de vida curta des de 80 plataformes d'observació a Europa i fora d'ella durant més d'una dècada va proporcionar una visió sense precedents de l'eficàcia de les polítiques de reducció d'emissions a Europa, però també va posar en relleu els complexos mecanismes de retroalimentació que actuen sobre el sistema climàtic. Centenars d'investigadors de tot el món, i també usuaris del sector privat, han accedit a les plataformes ACTRIS (instal·lacions d'observació, càmeres de simulació atmosfèrica) per a realitzar experiments nous amb què millorar el coneixement científic, per a desenvolupar nous instruments o per a formar en noves tecnologies. Cada any, més de 5.000 usuaris repartits per 50 països de tot el món utilitzen les dades de ACTRIS per a les seues investigacions, la qual cosa permet realitzar prediccions atmosfèriques fiables, que van des d'alertes meteorològiques i sanitàries a curt termini fins a avaluacions a llarg termini del canvi climàtic.

Ara la Comissió Europea ha pres la decisió d'establir ACTRIS com un Consorci Europeu d'Infraestructures d'Investigació, o ERIC1. Amb el seu estatus d'ERIC, ACTRIS està ara legalment reconeguda com a Infraestructura Europea d'Investigació, la qual cosa li proporciona una estructura jurídica estable.

L'establiment de ACTRIC ERIC posa de manifest el ràpid progrés d’ACTRIS, que ha passat de ser una xarxa basada en projectes a convertir-se en una infraestructura d'investigació madura i sostenible. Finlàndia albergarà la seu estatutària i gestionarà la coordinació general d’ACTRIS i Itàlia gestionarà l'accés als serveis d’ACTRIS.

Els onze organismes d'investigació espanyols que contribueixen a ACTRIS ERIC, secundats pel Ministeri de Ciència i Innovació, estan agrupats en una Unitat Mixta d'Investigació, constituïda pel Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), la Universitat de València, la Universitat de Granada, el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), la Fundació de la Comunitat Valenciana Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial ‘Esteban Terradas’ (INTA), la Universitat de Valladolid, la Universitat Miguel Hernández d'Elx i la Universitat Politècnica de Catalunya. Altres organismes col·laboren i podrien unir-se en el futur.

Les Instal·lacions Nacionals de ACTRIS estan distribuïdes pels 17 països d’ACTRIS ERIC: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Txèquia, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Noruega, Països Baixos, Polònia, Romania, Suècia i Suïssa. Grècia i el Regne Unit han expressat el seu interés per adherir-se en fases posteriors.