La Universitat participa en un projecte del programa Horizon Europe per reduir la captura incidental de megafauna marina

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 de novembre de 2023
 
Dofins a la costa de Portugal. Foto: CIIMAR. Mafalda Correia.
Dofins a la costa de Portugal. Foto: CIIMAR. Mafalda Correia.

Personal investigador de la Universitat de València (UV) participa en REDUCE (Reducing bycatch of threatened megafauna in the east central Atlantic), un projecte finançat pel programa Horizon Europe de la UE, per promoure una gestió pesquera més sostenible i reduir la captura incidental de la fauna salvatge marina més amenaçada. Aquesta iniciativa compta amb tretze socis de cinc països diferents i ajudarà a protegir la biodiversitat marina i a promoure la sostenibilitat de la pesca europea de llarga distància a l’Atlàntic centreoriental. El projecte s’ha finançat amb uns 9 milions d’euros.

Cada any moren unes 70.000 tortugues i 200.000 aus marines a causa de les captures accidentals de les flotes pesqueres de la UE. Aquests exemples, que es podrien estendre a altres espècies marines, revelen la dimensió real de l’impacte ambiental que genera el problema de les captures accidentals, derivat de la interacció entre la flota pesquera i la megafauna marina. La captura incidental d’espècies amenaçades també representa un problema per al sector pesquer amb greus conseqüències econòmiques i legals.

El projecte REDUCE es durà a terme del gener del 2024 al desembre del 2027 i agrupa tres entitats clau dins de la UV: la Unitat de Zoologia Marina (MZU) de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, el Laboratori de Processament d’Imatges (IPL) i el Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Facultat de Matemàtiques.

David March, investigador distingit de CIDEGENT a l’MZU i cap de l’equip del Spatial Marine Lab, explica: “el projecte REDUCE oferirà una oportunitat única per avaluar les captures incidentals de les flotes europees de llarga distància i desenvolupar estratègies innovadores basades en la ciència per mitigar el seu impacte en megafauna marina”. La investigació de la MZU es dedica a la biologia de la conservació i la parasitologia dels vertebrats marins, amb una àmplia experiència en l’avaluació de la salut dels vertebrats marins i la participació en la planificació espacial i la modelització d’hàbitats marins. La participació del MZU també inclou els investigadors sèniors Francisco Javier Aznar i Francisco Montero, així com els doctorands Sofia Ten i Greta Jankauskaite.

Verónica Nieves, investigadora distingida de CIDEGENT a l’IPL comenta: “L’aprenentatge automàtic tindrà un paper crucial en la identificació automatitzada d’espècies de captura accidental a partir d’imatges i aborda les limitacions que han persistit amb les tècniques actuals”. L’IPL està compromès a nivell mundial a avançar en les tècniques d’anàlisi de dades per abordar els reptes de la teledetecció i la geociència. El grup AI4OCEANS de l’IPL (encapçalat per V. Nieves) tindrà el paper fonamental de l’anàlisi transversal de productes de dades mitjançant eines d’IA d’avantguarda per a la captura accidental i l’harmonització de dades.

David Conesa i Antonio López-Quilez, catedràtics del Departament d’Estadística i Investigació Operativa, formen part de diversos projectes nacionals i internacionals dedicats a l’ús de models jeràrquics Bayesians espaitemporals que tenen en compte l’autocorrelació intrínseca de dades espacials. Les aplicacions del seu treball han tingut resultats rellevants en àrees com la gestió de l’ús del sòl, el mapeig de malalties, la gentrificació, la distribució d’espècies i el maltractament infantil, entre moltes altres. David Conesa diu: “La identificació de les espècies de captura accidental es realitzarà mitjançant models jeràrquics Bayesians espaitemporals que tinguen en compte l’autocorrelació intrínseca de la distribució de les espècies”.

Les captures accidentals poden representar fins al 40% del total de les captures pesqueres i a nivell mundial arriben fins a 38 milions de tones descartades a l’any. Aquest volum de captures accidentals altera la cadena alimentària oceànica i pot suposar una amenaça per a la supervivència d’espècies que ja estan sota la pressió de diverses altres activitats humanes.

Diverses normatives nacionals i internacionals comparteixen un objectiu, que també apareix a l’Estratègia de biodiversitat de la UE: fer compatible la pesca amb les mesures de protecció del medi ambient per conservar les espècies marines amenaçades. El projecte REDUCE se centrarà específicament a desenvolupar i provar noves tecnologies i estratègies de gestió per a una millor avaluació, seguiment i reducció de les captures accidentals d’aus, tortugues, cetacis, taurons i rajades a la flota pesquera europea de llarga distància d’arrossegament,d’encerclament i de palangre, que operen en aigües de l’oceà Atlàntic des de les costes de la península Ibèrica fins a Macaronèsia i el golf de Guinea.

La captura accidental d’aus marines i tortugues és només la punta més visible de l’iceberg. Tot i que el risc d’extinció de moltes espècies d’aus marines i tortugues marines amenaçades és ben conegut, l’estat de conservació de moltes espècies de cetacis, taurons i rajades en aquestes regions marines no és menys preocupant.

Aquesta iniciativa té com a objectiu millorar els programes de seguiment de la pesca, incorporant el seguiment electrònic, promoure la comprensió de les captures accidentals i els seus impactes en les dimensions científica, econòmica i social, i avaluar possibles mesures de mitigació. El desenvolupament de solucions sostenibles per a les captures accidentals requereix integrar diverses fonts de dades científiques i avaluar críticament els marcs de governança marina actuals a les àrees objectiu de REDUCE. Aquest procés implica una estreta col·laboració amb la indústria i les autoritats, incloses les dels països de l’Àfrica Occidental. Abordar aquest repte important s’alinea amb el tractat internacional adoptat per l’ONU el març de 2023 per protegir les àrees de biodiversitat marina fora de les jurisdiccions nacionals (Àrees més enllà de la jurisdicció nacional, BBNJ).

 

Projecte REDUCE

El seu consorci està format per tretze socis de cinc països diferents: Espanya, Portugal, França, Senegal i el Regne Unit. Els socis de ple dret inclouen les universitats de Barcelona, València, Santiago de Compostel·la i Coïmbra; l’Institut d’Investigacions Marines (IIM) i l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) del CSIC; el Centre Tecnològic del Mar – Fundació CETMAR (CETMAR); l’Institut de Recerca per al Desenvolupament (IRD); el Centre Interdisciplinari d’Investigació Marina i Ambiental (CIIMAR); el Centre de Recerca en Biodiversitat i Recursos Genètics (CIBIO-BIOPOLIS) l’empresa DATAFISH i l’Associació Regional per a la Conservació de les Zones Costaneres i Marines (PRCM). BirdLife International i la Marine Biological Association, les dues amb seu al Regne Unit, seran socis en aquest projecte.

 

Peu de foto annex:

Vaixell de pesca a Porto. Foto: Claudia Rodrigues.

Imatges: