La Universitat participa en una iniciativa per a protegir 35.000 xiquets i xiquetes enfront dels abusos sexuals

  • Gabinet de Premsa
  • 21 de febrer de 2024
 
Un dels tallers de la iniciativa.
Un dels tallers de la iniciativa.

La Universitat de València, a través de l’Institut de Drets Humans, participa en una iniciativa per a formar a professionals de l’educació amb l’objectiu de previndre i detectar a les aules possibles casos d’abusos sexuals en la Comunitat Valenciana. La iniciativa protegirà més de 35.000 xiquets i xiquetes.

El projecte europeu ‘Educap, Multiplicant les capacitats educatives per a combatre la violència sexual contra xiquets i xiquetes’, ha celebrat el seu primer congrés, després de dos anys d’activitats. S’espera que en els pròxims mesos arribe a 1.800 professionals de l’educació.

El programa està impulsat per la Universitat de València, Save the Children, la Universitat de Barcelona i la Universitat Carles III de Madrid. La formació es va efectuar a les aules de la Universitat de València i de la Clínica Jurídica de la Universitat, que depén de la Facultat de Dret.

Els resultats del projecte assenyalen que, després de la formació oferida, va augmentar en quasi un 80% l’autopercepció del professorat de tindre eines en prevenció, detecció i notificació de casos.

Un dels aspectes més nous d’aquest projecte és la metodologia de “formació a formadors”: els materials i el curs formatiu han sigut dissenyats perquè el professorat que rep aquesta formació siga capaç de formar a la resta de professionals de l’educació a l’interior dels seus centres, multiplicant així l’abast de la formació.

En total, el professorat beneficiari del projecte compta a les seues aules amb més de 35.000 xiquets i xiquetes de tota la Comunitat Valenciana, que ara estaran més protegits en el centre educatiu.

“La violència contra la infància és una cosa que com a societat no podem tolerar, i l’àmbit educatiu és un espai crucial per a detectar possibles casos. Per això, gràcies a aquest projecte ara milers de professors i professores de tota la Comunitat Valenciana estan més preparats per a poder previndre i actuar en els centres educatius davant qualsevol sospita d’un cas d’abús sexual que tinga com a víctima a un xiquet o una xiqueta”, afirma Yohara Quílez Playán, tècnica d’Incidència Política i Social de Save the Children en la Comunitat Valenciana.

Durant aquests dos anys que ha durat el projecte també s’han editat i publicat una Guia en prevenció, detecció, actuació i acompanyament front casos d’abús sexual contra la infància per als centres educatius, així diferents materials de sensibilització per a la comunitat educativa (docents, directors/as d’escola, professionals de la psicologia i la pedagogia, orientadors/as), famílies i xiquets i xiquetes amb informació sobre el dret de la infància a ser protegida de la violència i amb informació clau per a previndre, identificar i actuar davant la violència sexual.

Tots aquests materials, juntament amb el llibre ‘Lluitar contra l’abús sexual infantil des de les aules: un assumpte de drets humans’, que eixirà pròximament, han sigut publicats en format obert en la web del projecte.

Institut Universitari de Drets Humans

L’Institut Universitari de Drets Humans naix al març de 2005 com el centre específic de la Universitat de València per a la investigació multidisciplinària sobre drets humans. L’Institut reuneix investigadors de diferents branques jurídiques i socials entorn d’unes finalitats bàsiques. Així, l’avanç en el coneixement dels drets humans gràcies a la investigació multidisciplinària, la formació i sensibilització en drets humans a través de la seua tasca de docència, i la promoció de la reflexió, el diàleg i el compromís amb els drets humans, en particular amb els drets dels individus i grups més vulnerables o que es troben més amenaçats.