La Universitat presenta l’Aula de Memòria i Història Democràtica

  • 21 d’abril de 2016
 
Aula de Memòria i Història Democràtica

Aquest divendres, 22 d’abril, la Universitat de València presenta l’Aula de Memòria i Història Democràtica. Serà en un acte que aplegarà, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau, Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat Universitat; Manuel Alcaraz, conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació; José García Añón, director general de Reformes Democràtiques, i el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València, Marc Baldó.

A més de la presentació formal, l’Aula organitzarà la primera conferència, a càrrec de Julián Casanova, catedràtic de la Universitat de Saragossa i un dels més destacats especialistes en el tema de la història i la memòria i referent en la recerca de la convulsa història europea i espanyola del segle XX. La seua conferència porta per títol ‘Història i memòria de guerres i dictadures’.

L’Aula de Memòria i Història Democràtica de la Universitat de València depén del Vicerectorat de Cultura i Igualtat i està dirigida per Marc Baldó. Es constitueix per coordinar i desenvolupar des de l’àmbit universitari iniciatives relacionades amb la recerca, la docència i la difusió social de la història i la memòria de les èpoques de la Segona República, la Guerra Civil, la Dictadura Franquista i la Transició.
L’Aula reuneix professors especialistes de diversos departaments universitaris, com ara Història Contemporània, Història de l’Educació, Didàctica de les Ciències Socials, i membres de diferents projectes de recerca, com el Grup d’Estudis Històrics sobre Transicions i Democràcia, i està oberta perquè s’hi pugen incloure la comunitat universitària interessada en la història del present.

Els seus objectius són, en primer lloc, promoure iniciatives acadèmiques relacionades amb la història i la memòria democràtica, com congressos, jornades o seminaris científics i pedagògics; es donarà també importància, en aquestes activitats científiques, a problemes específics relacionats amb la recerca de base i les fonts documentals del període indicat.
En segon lloc, l’Aula es proposa impulsar activitats de difusió d’aquesta recerca, mitjançant conferències, cursos específics, tallers i altres activitats dirigides a alumnat universitari i de batxillerat i a la ciutadania.

En tercer lloc, en fi, és objectiu de l’Aula col·laborar amb les institucions autonòmiques, provincials, municipals o educatives, preparant informes o contribuint a satisfer les demandes culturals que puguen plantejar-se, així com prestar l’assessorament sobre la història del temps recent, sempre d’acord amb el rigor de la història i la memòria democràtica.
L’Aula es reunirà una vegada cada mes per elaborar el seu reglament i preparar el desenvolupament de totes les activitats que planteja.