La Universitat de Primavera de Sagunt analitzarà les ‘Conseqüències de la pandèmia Covid-19 en dones i xiquetes’

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 18 de maig de 2021
 
Imagen de la noticia

La Universitat de Primavera de Sagunt analitzarà al llarg de la vesprada d'aquest dijous les ‘Conseqüències de la pandèmia Covid-19 en dones i xiquetes‘, en el marc de les Universitats Estacionals, una iniciativa de la UV que té com a objectiu impulsar el debat entorn dels aspectes de major interés en cada territori, a través de jornades gratuïtes i obertes a tot el públic.

La Universitat de Primavera de Sagunt obrirà durant la vesprada d'aquest dijous, 20 de maig, un debat dirigit a tots els ciutadans per a analitzar l'impacte de la pandèmia en dones i xiquetes, donant continuïtat a la programació de les Universitats Estacionals 2021.

Les Universitats Estacionals són una iniciativa de la Universitat de València (UV), organitzada a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments de cada localitat i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria. Aquesta acció acadèmica ja està en totes les comarques de la província, amb 20 edicions en altres tantes localitats, garantint la seua presència en el territori.

En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a ciutadans de totes les edats, han recuperat el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després d'un any anòmal per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar en 2020 amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l'assistència a les persones interessades. Com en 2020, la UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència, tant si és presencial com a en línia.

Universitat de Primavera de Sagunt

La Universitat de Primavera de Sagunt celebra enguany la seua segona edició, dins de l'àrea temàtica ‘Educació i Benestar Social’, en el Centre Cultural Mario Monreal de la localitat, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt, la Diputació de València i Caixa Popular.

Aquesta Universitat Estacional s'emmarca en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, un dels quals és la igualtat de gènere. El programa de l'edició d'enguany presenta, d'una banda, l'impacte de la pandèmia en les dones analitzant la violència masclista, les dificultats de les dones víctimes de violència de gènere durant el confinament i la paradoxa del confinament en relació amb la necessitat de trencar l'aïllament i el silenci. Així mateix, es debatrà sobre els sistemes d'opressió i domini de les dones, particularment de les que es troben en una situació més vulnerable.

La sessió s'inaugurarà a les 16:30 h, amb la intervenció de María José Carrera Garriga, primera tinenta alcalde de Sagunt, que acudirà com a alcaldessa en funcions; Gloria Isabel Calero Albal, delegada del Govern en la Comunitat Valenciana; Empar Folgado Ros, diputada delegada d'Inclusió Social i Educació de la Diputació de València; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Amparo Mañes, directora de la Unitat d'Igualtat de la UV; i Rosa Marín, directora de l'oficina de Caixa Popular a Sagunt.

A continuació, tindrà lloc una taula redona, moderada per Julia Sevilla Merino, Medalla de la Universitat de València i professora honorífica del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració de la UV. En ella participaran Empar Aguado Bloise, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV, que parlarà sobre ‘El confinament com a laboratori: conciliació i corresponsabilitat en temps de pandèmia’; Alicia Villar-Aguilés, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social i cap d'Iniciatives de Trajectòries Acadèmiques de la UV, sobre ‘La Covid 19 i les dones: indicadors socials’; Sonia Rodríguez de Llamas, professora del Departament de Dret Civil i cap d'Iniciatives en matèria de prevenció de la violència masclista de la UV, sobre ‘Conseqüències per a dones i criatures víctimes de violència de gènere’; i Isabel Pla Julián, professora del Departament d'Economia Aplicada de la UV, sobre ‘Tele treball i conciliació corresponsable en temps de Covid-19: propostes des de l'Economia feminista’.

20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques

La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern, que ja han celebrat les seues corresponents sessions: Cofrentes i Requena.

Les Universitats Estacionals de Primavera, després de la celebració de l'edició d'Alzira, Cullera, Xátiva i, aquesta setmana, la de Sagunt, prosseguiran la seua programació amb Universitat Estacional de la Canal de Navarrés, el 28 de maig, en la qual es debatrà sobre sobre ‘Desenvolupament rural enfront del despoblament en municipis d'interior’; la Universitat Estacional d'Alt Túria, l'11 de juny, que tindrà com a tema ‘Del recurs territorial al producte turístic en una reserva de la biosfera’; i la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, el 21 de juny, ‘Paisatges rurals: productes turístics sostenibles’.

Les Universitats Estacionals d'Estiu començaran el 7 de juliol amb l'edició de la Universitat Estacional d'Aras de los Olmos, que tindrà com a tema principal ‘Botànica i desenvolupament rural’. La Universitat Estacional de Gandia debatrà, a partir del 12 de juliol, sobre ‘Canvis. Una mirada calidoscòpica’; i la Universitat Estacional de Sagunt, el 15 de setembre, sobre ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Entre el mite i el llegat cultural’.

Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. La Universitat Estacional d'Alaquàs obrirà el cicle el 7 d'octubre, amb el tema ‘L'Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’. La Universitat Estacional de Buñol, el 15 d'octubre, tindrà com a títol ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a motor de canvi social´; la Universitat Estacional de l'Eliana, el 21 d'octubre, ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’; la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, ‘Temps de transformacions’.

Les Universitats Estacionals debaten aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón de Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i l'Eliana).

Més informació: