La Universitat reconeix com spin-off a l'empresa Darwin Bioprospecting Excellence, S.L.

  • Servei de Transferència i Innovació
  • 5 de novembre de 2021
 
Imagen de la noticia

Les spin-off universitàries o empreses derivades de la investigació són iniciatives empresarials promogudes per un o més membres de la comunitat universitària, i creades per a explotar els coneixements i resultats obtinguts a través de l'activitat investigadora en la universitat.

L'empresa Darwin Bioprospectin Excellence, S.L., fundada en 2016, va ser promoguda pels investigadors Manuel Porcar Miralles i Juli Peretó Magraner, adscrits actualment a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) centre mixt de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques, i per Mercedes Pamblanco Rodríguez, Personal Docent i Investigador del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UV.

Situada en el Parc Científic de la UV, Darwin és una empresa innovadora amb àmplia trajectòria l'activitat de la qual es desenvolupa en el sector de la biotecnologia i se centra, principalment, en la microbiologia aplicada.

DARWIN desenvolupa activitats d'I+D i projectes per a clients que busquen solucions microbianes a la carta (bioprospecció de microorganismes amb aplicacions d'interés en la indústria alimentària, biomèdica, o agrària, entre altres).

L'empresa explota coneixement avançat en ecologia microbiana i biologia sintètica, generat a través de l'activitat investigadora de Manuel Porcar Miralles. Aquest coneixement, transferit per la UV a Darwin, permet a l'empresa desenvolupar i comercialitzar serveis i productes per a nínxols de mercat particulars, com la producció industrial de molècules d'alt valor afegit (i.e.: pigments, carotenoides i altres metabòlits amb activitat antioxidant), així com biopesticides.

El model de negoci de DARWIN es basa principalment en la prestació de serveis, en les següents àrees de negoci:
• Seqüenciació microbiana: Identificació i quantificació d'espècies microbianes presents a través de la seqüenciació de l'ADN total d'una determinada mostra.
Starters alimentaris: Desenvolupament o selecció de starters per a elaborar aliments fermentats (com el quefir, la cervesa, el vi o el pa de massa mare) que conferisquen al producte les característiques organolèptiques desitjades pel client.
• Probiòtics: Selecció de microorganismes probiòtics tant per al seu ús en humans com en animals. A més de comptar amb una àmplia col·lecció de ceps, es desenvolupen també ceps amb activitats específiques segons la demanda del client.
• Energia i medi ambient: Anàlisi de la composició de comunitats microbianes, bioremediació d'aigües i ambients contaminats, optimització d'agricultura ecològica o millora de producció de biogàs.

Darwin comercialitza a més els seus propis productes, com a ceps microbians amb activitats biològiques d'interés, i productes alimentaris basats en microorganismes i consorcis microbians.

El reconeixement de Darwin com Spin-off de la Universitat de València i la participació de la UV en l'empresa potencien el model de col·laboració entre totes dues entitats, regulat a través del Conveni de Suport i reconeixement com Spin-off.