La Universitat de València celebra les Jornades per la Inclusió amb motiu del Dia de la Discapacitat

  • Fundació General UV
  • 1 de desembre de 2023
 
Estudiantat en un dels tallers inclusiu

La Universitat de València s’ha sumat, un any més, a la commemoració del 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, amb l’organització de les Jornades de la Universitat per la Inclusió, a través del servei UVdiscapacitat.

Les Jornades, celebrades entre el 27 de novembre i l’1 de desembre, tenen per objectiu sensibilitzar la comunitat universitària davant aquest col·lectiu i visibilitzar la seua recerca cap a la igualtat real d’oportunitats.

Durant aquesta setmana, sota el lema “Som iguals, som diferents”, han tingut lloc fins a sis xarrades als diferents campus universitaris, a càrrec de professionals en cadascuna de les temàtiques tractades, abordant qüestions d’actualitat i interés per a l’estudiantat, com ara el suïcidi o la prevenció de conductes addictives, així com sobre el suport a persones amb discapacitat en l’exercici de l’activitat professional, polítiques socials inclusives o l’atenció i treball amb persones amb TEA.

Dins de la programació s’han inclòs, igualment, diversos tallers de llengua de signes. Com explica la directora d’UVdiscapacitat, Celeste Asensi, “és una formació prou demandada i de l’interés de l’estudiantat de Magisteri, Ciències de l’Educació, Ciències Socials, Psicologia, Logopèdia o Filosofia, i que té molt bona acollida”.

L'esport inclusiu també ha tingut el seu espai en les jornades universitàries amb un taller de tennis amb cadira de rodes i d’altres esports paralímpics, com ara un taller de goalball, que ha acostat a les persones participants un dels esports adaptats més practicats per les persones cegues o amb visió reduïda, o un taller de boccia, esport adaptat similar a la petanca. 

Així mateix, la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació ha acollit la VI Jornada de Fibromiàlgia de la Comunitat Valenciana, que ha marcat la cloenda d’aquesta setmana dedicada a la inclusió. L’acte ha comptat amb la presència de la degana de la Facultat, Rosa Maria Bo Bonet; la presidenta de l’Associació Valenciana d’Afectats de Fibromiàlgia (Avafi), Minerva Morales; i la directora d’UVdiscapacitat, Celeste Asensi.

“Ha sigut molt positiu observar com l'estudiantat ha participat en els tallers i activitats proposades, posant-se en el lloc de les persones amb discapacitat i prenent consciència de la motxilla que carreguen en el seu dia a dia els seus companys i companyes”, ha matisat la directora d’UVdiscapacitat, Celeste Asensi.

Les Jornades per la Inclusió és una iniciativa organitzada per UVdiscapacitat i que enguany han estat possibles gràcies al suport i la col·laboració de diferents unitats de la Universitat com UVesports, així com d’organitzacions com l'Avafi, l'associació AVANT, La Niña Amarilla, Fundació Mira’m, i el grup INTEGRA.
 

 

Més informació: