La Universitat de València descobreix la placa commemorativa del Premi Europeu de Patrimoni al projecte SILKNOW

  • Fundació General UV
  • 22 de desembre de 2022
 

L’edifici històric de la Universitat de València s’ha vestit de llarg aquest dimecres, 21 de desembre, per a acollir la cerimònia en honor al Premi Europeu de Patrimoni/Premis Europa Nostra 2022 amb el qual es va erigir el passat mes de setembre el projecte SILKNOW de recerca sobre el teixit de la seda, i la dotació del qual es destinarà a reconéixer el talent jove en investigació mitjançant les tesis doctorals desenvolupades al si del projecte.

SILKNOW ha creat un sistema innovador per a facilitar l’accessibilitat a la història del teixit de la seda, conservar i preservar tot el seu coneixement, i ho ha fet amb la participació d’un nodrit grup de joves investigadores i investigadors europeus liderats, des d’Espanya, per la Universitat de València, la fàbrica valenciana de la seda GARÍN 1820 S.A. i l’Institut Cervantes.

L'Aula Magna de La Nau ha sigut l’escenari de la trobada entre els diferents participants del projecte -Centre National de la Recherche Scientifique, Lió 2 and EURECOM, des de França; Universita Degli Studi di Palerm, Itàlia; Institut Jozef Stefan, d’Eslovènia; Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover d’Alemanya; i Monkeyfab, des de Polònia- per a descobrir la placa commemorativa del Premi al Patrimoni Europeu en Innovació.

L'acte, presidit pel vicerector d’Investigació de la Universitat de València, Carlos Hermenegildo Caudevilla, a qui ha acompanyat la directora general d’Universitats, Pilar Ezpeleta, ha comptat amb les intervencions de Bárbara Cordero, d’Europa Nostra, i dels professors Cristina Portalés, Jorge Sebastián i Marcos Fernández.

Els professors Jorge Sebastián i Cristina Portalés han centrat el seu discurs a partir d’una premissa: “La història d’Europa està teixida amb seda”. “SILKNOW ens ha servit per a demostrar que el patrimoni de la seda, un patrimoni internacional, requereix i precisa de l’atenció de les institucions públiques i les entitats privades de tot el territori europeu perquè és identitat, tecnologia i bellesa”, ha afirmat Sebastián.

Jorge Sebastián, juntament amb la professora Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, van ser els promotors d’un projecte que, després d’implicar la professora Cristina Portalés, va transcendir el territori valencià per a recórrer la Ruta de la Seda europea passant per França, Alemanya, Itàlia, Polònia i Eslovènia. “La proposta inicial es va basar en la necessitat de conservar el ric patrimoni de la seda i per a això sumem un grup interdisciplinari entre sis països que formen des d’universitats fins a xicotetes empreses centenàries dedicades a la seda, passant per instituts i altres entitats, oferint una immensa mostra de cooperació en la diversitat entre organitzacions de diferent naturalesa”, ha afegit Portalés.

La directora general d’Europa Nostra ha destacat, així mateix, “la necessitat de la col·laboració internacional” perquè projectes de gran abast, com el de la Ruta de la Seda, oferisquen resultats excel·lents, i “SILKNOW és l’exemple perfecte”, ha dit.

A aquesta opinió s’ha sumat la directora general Pilar Ezpeleta, per a qui “necessitem projectes com SILKNOW perquè aquestes investigacions ens ajuden a conéixer qui som” i ha animat l’equip internacional a continuar “amb aquest excel·lent treball”.

La innovació i la tecnologia han sigut conceptes clau en la jornada per a actualitzar, conservar, preservar i difondre la bellesa i el disseny que acompanyen intrínsecament a la indústria de la seda. I és que “la conservació del coneixement no és l’única cosa en el que han de treballar les nostres universitats, sinó que han de difondre-ho, transferir-ho i fer-ho accessible, per a això és primordial aplicar la tecnologia i noves eines inclusives, fent-ho accessible a tota la societat”, ha reiterat Ezpeleta.

El vicerector Carlos Hermenegildo, per la seua banda, ha clausurat l’acte posant l’accent principalment a l’entorn de la Universitat de València com a “espai idoni” per a acollir trobades que reuneixen alts especialistes en patrimoni, tecnologia i disseny al voltant de la Ruta de la Seda, recordant que la cinc vegades centenària Universitat de València va germinar en les dècades de major esplendor de la indústria de la seda i de la Ruta que es va teixir per a la seua comercialització. Al seu torn, ha qualificat “d’extraordinari” el resultat del projecte SILKNOW per la seua valuosa aportació al patrimoni europeu.

Finalment, l’acte de descobriment de la placa va posar el fermall d’or a una jornada que va començar a desenvolupar-se a primera hora del matí amb la presentació de projectes especialitzats en patrimoni cultural i tecnologia, que junts, estan teixint una xarxa d’investigació i innovació a tota Europa.

A la recerca de talent jove
A més, es van atorgar cinc premis a les tesis doctorals desenvolupades al si del projecte, reconeixent la contribució excel·lent dels i les joves investigadores en els seus respectius camps d’estudi i l’excel·lència en la pràctica de la investigació de grau superior. Aquests premis són una mostra de les bones pràctiques en el reconeixement de la labor de tots aquells investigadors que formen part de projectes d’excel·lència.

SILKNOW és una ferma aposta per la recerca i la seua aplicació, d’ací ve que reinvertisca la dotació del premi europeu en joves talents, atorgant distinció i reconeixement, i secundant tesis doctorals, com les cinc investigacions a les quals els vicerectors Carlos Hermenegildo i Ester Alba els han fet lliurament d’un diploma pels seus estudis sobre la seda, tres d’elles de la Universitat de València i les altres dues d’universitats europees.

Un camí que continuarà fent el projecte, doncs, segons ha avançat el professor Marcos Fernández, ja hi ha en marxa altres tantes tesis, la investigació de les quals també es forja al si de SILKNOW.

Premis a la Investigació i a la Innovació
El passat 26 de setembre, el projecte SILKNOW va ser guardonat amb el Premi Europeu de Patrimoni/Premis Europa Nostra 2022 en la categoria d'Investigació i el Gran Premi en Innovació, en una cerimònia celebrada en la icònica Òpera Estatal de Praga i que va reunir 600 experts i expertes en patrimoni, voluntaris, amants i simpatitzants de tota Europa.

European Heritage Award/ Europa Nostra Award in the Research cateogry and with the Grand Prix award for Innovation

Aquest reconeixement, el de major prestigi de la UE en l’àmbit del patrimoni, va ser rebut per la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, la professora Ester Alba, de mans de la comissària europea d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel; el president executiu d’Europa Nostra, Hermann Parzinger; i el ministre de Cultura de la República Txeca, Ondřej Chrást.

El Jurat dels Premis va opinar que SILKNOW havia de ser el guanyador de 2022 per haver creat “un sistema innovador per a facilitar la transferència del coneixement del teixit de la seda, representant un exemple important de com l’artesania i, per tant, el patrimoni immaterial, es pot vincular a les eines digitals i com es poden utilitzar aquestes eines per a democratitzar l’accés al coneixement tècnic. El tesaurus d’aprenentatge automàtic del projecte és particularment interessant i té potencial per a ser aplicat en altres àrees d’investigació”.

SILKNOW ha produït, entre 2018 i 2021, eines digitals més enllà de les tecnologies actuals per a millorar la comprensió i la conservació del patrimoni europeu de la seda, ajudant així a preservar el patrimoni immaterial de les antigues tècniques de teixit mitjançant l’ús d’informació digitalitzada.

D’aquesta manera, l’usuari pot accedir a les col·leccions a través d’un motor de cerca exploratòria, mapes espaciotemporals, i simulacions visuals i tangibles en 3D. Aquest ampli enfocament ha sigut possible gràcies a l’estreta cooperació d’un equip multidisciplinari amb una àmplia gamma de coneixements.

SILKNOW ha teixit una xarxa amb diferents usuaris, des de museus fins a joves dissenyadors, des de tecnologia fins a indústries tradicionals, conjuminant comunitat, identitat i història; experiències tangibles i intangibles, tecnologia, coneixement, i arts i oficis heretats generació rere generació.