La Universitat de València es col·loca entre els millors centres d’ensenyament superior del món en sostenibilitat

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 de desembre de 2023
 
Edifici de Rectorat de la Universitat de València. Foto: Miguel Lorenzo.
Edifici de Rectorat de la Universitat de València. Foto: Miguel Lorenzo.

La Universitat de València (UV) s’ha situat entre les millors del món en el rànquing d’universitats QS Sustainability Ranking ®, el qual classifica 1.403 d’aquests centres a través de la governança, l’impacte mediambiental i el social. En concret, la institució figura en la posició 71 mundial en governança, que avalua la presa de decisions transparents, una cultura organitzativa ètica, representació estudiantil en els òrgans de govern i transparència financera.

Per a ponderar el resultat institucional de cada centre, en aquest rànquing es té en compte, a més de la governança (amb un pes d’un 10% sobre el total), l’impacte social (45%), que avalua l’esforç i el compromís amb la igualtat, l’ocupabilitat i associacions amb la indústria i amb la millora del benestar i la salut. En aquest apartat, la UV ocupa la posició mundial 168 (per la 212 en l’any 2022).

També es mesura l’impacte ambiental, que inclou indicadors d’educació i investigació, i entorn sostenible mitjançant estratègies i operacions dirigides a un futur més sostenible (45% del total de la ponderació), on la Universitat de València ha millorat en un any 257 posicions, fins arribar al lloc 234 mundial.

Amb aquestes xifres, la Universitat de València és el primer centre de la Comunitat Valenciana, posició que ja ocupava en l’edició de 2022; arriba al lloc 7 en el conjunt de l’estat espanyol (per 12-14 l’any passat); s’ha classificat en el 70 a Europa (157-159 en l’anterior edició); i passa a la posició 159 mundial (pel rang 341-360 en el 2022). Aquesta millora en tots els resultats s’ha produït en el context de l’increment del nombre de centres participants en el rànquing, que ha passat de 700 en 2022 a 1.403 en aquesta edició.

Segons Pilar Serra, vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable de la Universitat de València, aquests resultats són el fruit de tot el treball dut a terme a la institució per incorporar criteris ètics i sostenibles als procediments de compra pública de la Universitat, la qual cosa ha repercutit directament en els sistemes de governança interna. A més, “s’ha treballat intensament en matèria de sostenibilitat, fet que ha incidit fonamentalment en la descarbonització de la institució, la millora de l’eficiència energètica i la potenciació del comerç just i de proximitat, i la promoció dels estils de vida saludables. Açò ens posa en el camí adequat per seguir millorant any rere any, per tractar de contribuir a un planeta més sostenible i saludable”, ha destacat Pilar Serra.

Aquest rànquing està liderat per les universitats de Toronto, Califòrnia (Berkeley) i Manchester, mentre que a Espanya, per la Universitat de Barcelona, la Complutense de Madrid i l’Autònoma de Barcelona.

 

Més informació (web del Servei d’Anàlisi i Planificació UV): https://ir.uv.es/NGpA5vS

Rànquing QS Sustainability Ranking ®: https://ir.uv.es/Rm0Xesb