La Universitat de València es prepara en 2017 per a una reducció d’un 1,31% en el pressupost

  • 28 d’octubre de 2016
 
Reducció d’un 1,31% en el pressupost

La Universitat de València es prepara per a una nova reducció en el seu pressupost. Per als comptes de 2017 es calcula una rebaixa d’un 1,31%, segons ha informat el gerent, Joan Oltra, durant la sessió del Consell de Govern celebrada aquest divendres, 28 d’octubre. Les estimacions d’ingressos per a 2017 se situen en 338,2 milions d’euros.

La xifra dels 338,2 milions es preveu per l’impacte de l’aportació des de la Generalitat del conveni de sanejament de 2008 per valor de 4,5 milions d’euros, però inclou una aportació afegida de 4,1 milions d’euros en concepte de subvenció ordinària.

Els criteris d’elaboració del pressupost aprovats pel Consell de Direcció de la Universitat han assenyalat una orientació cap a la reducció d’un 10% dels recursos a disposició de centres, departaments, instituts... A més, la institució continuarà amb els programes d’estalvi iniciats els anys anteriors en energia, aigua, material d’oficina, indemnitzacions per raó del servei, material informàtic, serveis prestats per empreses...

No obstant, el gerent ha advertit: “Si no augmenta l’import de la subvenció ordinària de la Generalitat per a 2017 tindrem serioses dificultats per tancar el pressupost”.

Les transferències rebudes des de la Conselleria d’Educació durant 2016 han estat majoritàriament en efectiu, la qual cosa ha suposat una reducció de les despeses financeres, que juntament amb l’aplicació dels criteris de “prudència financera” aplicats per la Secretaria General del Tresor i Política Financera, han reduït les despeses financeres en línia amb les previsions inicials.

A hores d’ara, la Universitat no manté oberta cap pòlissa de crèdit als bancs, i per tant no s’estan pagant interessos per aquest concepte. Habitualment al llarg de l’any ha hagut un saldo en bancs suficient per funcionar amb “normalitat i sense angoixes”.

D’altra banda, hi ha un endarreriment en la percepció de les subvencions autonòmiques equivalent a una mensualitat (la corresponent al mes de setembre). A açò s’ha de sumar que la d’agost s’ha rebut per ‘confirming’, però la Gerència no la farà efectiva fins al seu venciment (16/11/2016), per tal d’evitar despeses financeres.

Ara bé, la Generalitat ha comunicat que les seues previsions són acabar l’any amb dues mensualitats pendents d’abonament (38 milions d’euros).

Durant 2016, la milloria en la situació de tresoreria ha permès reduir el període mig de pagament de les obligacions de la Universitat enfront de tercers fins als 35 dies de mitjana.

Com a deute d’exercici corrent, la Conselleria d’Educació té un saldo pendent de pagament de 45,3 milions d’euros, dins el qual estan 38 per subvenció corrent del 2016, corresponents a les dues últimes mensualitats (setembre i agost). Sense considerar la mensualitat d’agost (disponible per a cobrar per ‘confirming’ el 16 de novembre), l’import pendent per subvenció corrent és de 19 milions d’euros, al qual cal afegir 4,9 milions del 50% de la paga extra de 2012 que s’ha pagat enguany al personal al mes de gener.

La resta de deute de la Conselleria d’Educació d’aquest exercici, 2,4 milions, són subvencions per a projectes i formació de personal investigador, fonamentalment.

El deute de la Conselleria de Sanitat a data 30 de setembre de 2016 se situa en 1,4 milions d’euros, xifra que correspon fonamentalment a les nòmines dels quatre últims mesos (juny a setembre) del personal vinculat d’hospitals universitaris amb responsabilitats docents, que tradicionalment abona la Universitat per compte de la Conselleria.

Els ministeris d’Economia i Competitivitat (abans de Ciència i Innovació) i d’Educació deuen, amb data de 30 de setembre, 7,8 milions (13,5 milions en 2015).

Pel que fa als ingressos, per a 2017 es preveu una estabilització de la recaptació de taxes, contractes i convenis i aportacions de les diverses administracions. I s’estima una aportació afegida al pressupost de 2017 per part de la Generalitat per import de 4,1 milions d’euros, així com una reducció de 2,7 milions (4,5 en 2017 enfront dels 7,2 en 2016) de la anualitat del conveni 2008, que minorarà capacitat de despesa.

No se sap a hores d’ara si els sous i salaris dels treballadors públics augmentaran (o en quina quantia), mentre les despeses de personal consolidades, com antiguitat, quinquennis, sexennis, etc., augmentaran en 2017 al voltant d’1,34%.

Pràctiques sanitàries estudiants universitats privades

El Consell de Govern ha aprovat un conveni entre la Universitat de València i la Universitat Cardenal Herrera per tal d’ordenar les pràctiques clíniques curriculars obligatòries dels estudiants de ciències de la salut en les institucions sanitàries dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El punt ha estat defensat per la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez, qui ha remarcat el caràcter “transitori i excepcional” d’aquest conveni. El document aprovat arbitrarà un procediment temporal per tal que estudiants d’universitats privades puguen realitzar pràctiques en determinats hospitals públics, mentre s’ordena el procediment. Un protocol posterior establirà en quins hospitals es realitzaran aquestes pràctiques, quina quantitat d’estudiants seran beneficiats, quin professorat serà necessari contractar i quines taxes haurà de pagar la Cardenal Herrera per a sufragar la contractació de nou professorat associat assistencial.

Diferents veus del Consell de Govern han remarcat que amb aquest conveni la Universitat de València realitza un esforç, per responsabilitat institucional de cara a la societat valenciana, sense obtenir cap benefici econòmic ni d’un altre tipus, per a contribuir a solucionar temporalment un problema no generat per la institució acadèmica.

Criteris OCA

El Consell de Govern, d’altra banda, ha aprovat dels criteris per a l’elaboració de l’Oferta de Curs Acadèmic (OCA) per al curs 2017/2018. El punt ha estat presentat per la vicerectora de Professorat i Ordenació Acadèmica, Maria Vicenta Mestre, qui ha explicat el procés altament participatiu que cada any porta a l’elaboració dels criteris. Ha destacat les modificacions aplicades, que intenten equilibrar l’oferta docent a la demanda real, tant en els estudis de grau com els màsters. Mestre ha qualificat de molt satisfactòria l’aplicació de l’increment de l’oferta de classes en valencià, que el curs vinent se situarà en un 40%.