La Universitat de València lliura els premis als Treballs de Fi de Màster sobre el patrimoni cultural, natural i científic

  • Servei de Cultura Universitària
  • 20 de desembre de 2023
 
La vicerectora Ester Alba i la comissió avaluadora amb dos de les estudiants premiades.
La vicerectora Ester Alba i la comissió avaluadora amb dos de les estudiants premiades.

La Universitat de València, a través de l’Àrea de Patrimoni, ha atorgat el dia 20 els premis de la II edició als Treballs de Final de Màster sobre patrimoni cultural, natural i científic, una convocatòria que premia els millors treballs final realitzats pel seu alumnat de la institució, sobre les diverses col·leccions patrimonials de la Universitat (botànica, històrico-artística, fotografia històrica, TIC, científico-mèdica, educació, art contemporani...). La convocatòria, dotada amb 3.500 euros, pretén d’aquesta manera promoure l’interés pel patrimoni cultural, natural i científic de la Universitat de València i la seua divulgació en el context universitari i en la societat en general.

En aquesta edició s’ha premiat els millors treballs de final de màster (TFM) realitzat per estudiants de la Universitat de València que hagen presentat i aprovat el seu TFM en els cursos acadèmics 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022 i 2022-2023. La quantia d'aquests premis ha sigut d'un total de 3.500 euros: un primer premi de 1.500 euros i dos accèssits de 1.000 euros cadascun. En breu, UV Cultura publicarà la convocatòria 2023-2024 a la qual podran participar tot l’alumnat de màster de la Universitat que realitzen el seu TFM sobre les col·leccions i patrimoni cultural de la institució.

La Universitat de València ha atorgat Laura Rosillo el primer premi pel seu treball titulat ‘Patrimoni, cartellisme i història cultural de la Universitat de València: una proposta expositiva en el Centre Cultural La Nau’. El projecte és el resultat d'una extensa investigació sobre la col·lecció de cartells expositius de la Universitat de València, fruit de les nombroses exposicions celebrades al llarg dels darrers trenta anys. Utilitzant fonts historicoartístiques i documentals, catalogades a través d'exhaustives fitxes tècniques, s'ha dissenyat un pla expositiu i una tasca de comissariat al Centre Cultural La Nau. S'espera que aquest projecte es duga a terme els mesos vinents amb el suport del Vicerectorat de Cultura i Societat. Laura Rosillo va estudiar el Grau en Història de l'Art i Màster en Patrimoni Cultural: Identificació, Anàlisi i Gestió a la Universitat de València i actualment treballa com a mediadora cultural al Centre d'Art Contemporani Hortensia Herrero. El motiu que va impulsar la realització d'aquest Treball Fi de Màster va ser el del seu interés per la pràctica museogràfica, així com la relació amb el disseny gràfic, disciplina artística tan rellevant en la geografia valenciana.

Per altra banda, Rosa Toledo ha estat distingida amb un accèssit pel seu treball ‘La Transició valenciana a través dels seus cartells: la col·lecció de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València’, que aborda la gestió integral i posada en valor de la col·lecció de cartell polític de la Transició que es troba a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València. El projecte aborda la identificació, la selecció i el registre dels cartells, així com la catalogació d'una mostra de la col·lecció. Així mateix, es proposa el disseny d'una exposició virtual d'aquests fons a la plataforma online de la Universitat i una campanya de difusió d'aquesta mostra. Rosa Toledo és funcionària de carrera de la Universitat de València i en l’actualitat treballa en la Biblioteca de Ciències de la Salut de la Facultat de Medicina.

L’altre accèssit ha estat aconseguit per Betlem Alapont per ‘La història darrere de l'Orbis Terrarum Antiqui, restauració i posada en valor de la peça’. En aquest treball es recupera una peça de la Cartoteca de la Universitat, datada en el segle XIX, per a poder restaurar-la i donar-li una futura conservació. En l'actualitat, Betlem Alapont treballa en la restauració del Santuari Sant Joan de Penyagolosa a la província de Castelló. 

La comissió avaluadora ha estat integrada per Marcos Durà, delegat de la rectora per l’Estudiantat; María Luisa Vázquez de Ágredos, directora de l’Àrea de Patrimoni Cultural de la Universitat de València; Ana García, delegada de la rectora per al Museu d’Història Natural de la Universitat de València; Jaime Güemes, director del Jardí Botànic de la Universitat de València, i en qualitat de secretària, Ana María Chillarón, funcionària de carrera a la Universitat de València y tècnica de gestió al Centre Cultural La Nau.

Més informació: