La Universitat de València i el Ministeri de Sanitat renoven l’acord per a impulsar el Registre Espanyol de Tumors Infantils

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 de desembre de 2018
 
Equip central del Registre Espanyol de Tumors Infantils (RETI) amb seu en la Facultat de Medicina de la Universitat de València.
Equip central del Registre Espanyol de Tumors Infantils (RETI) amb seu en la Facultat de Medicina de la Universitat de València.

La Universitat de València i el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social (MSCBS) han signat un nou conveni per a mantindre i impulsar el Registre Espanyol de Tumors Infantils (RETI), un projecte científic desenvolupat des del 1980 en col·laboració entre la institució acadèmica i la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques (SEHOP).

Situat en la Facultat de Medicina de la Universitat de València, el RETI és un sistema d’informació sobre el càncer infantil a Espanya que inclou totes les unitats d’hematologia i oncologia pediàtriques, i compta amb la col·laboració dels registres regionals de càncer. El Registre no és una mera base de dades. La seua missió és investigar per a produir informació que contribuïsca a millorar l’assistència a la població infantil afectada pel càncer a Espanya, el coneixement d’aquest grup de malalties i col·laborar en l’estudi de les seues causes.

La informació sobre el càncer infantil que proporciona el RETI al Ministeri de Sanitat i a la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques ha sigut determinant per a avaluar l’estat de l’assistència al càncer infantil a Espanya.

El Registre Espanyol de Tumors Infantils pot realitzar les seues finalitats en disposar d’una cobertura de més del 90% del càncer infantil a Espanya. L’any 2016 el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social va reconéixer el RETI com a Registre d’Interés per al Sistema Nacional de Salut. L’acord entre la Universitat de València i el Ministeri de Sanitat per a mantindre i impulsar el RETI es va signar aquest passat 29 de novembre.

Els objectius del Registre es materialitzen a conéixer i analitzar els resultats de supervivència de l’oncologia pediàtrica a Espanya, així com les diferències regionals i la seua posició en el context internacional. També investiga les diferències geogràfiques i tendències temporals de la incidència del càncer infantil; la prevalença dels supervivents de càncer infantil i elabora l’Informe anual sobre l’estat del càncer infantil a Espanya. A més, el RETI col·labora en estudis sobre les causes del càncer en la infància.

El Registre Espanyol de Tumors Infantils també difon la seua informació a la societat en general –especialment a la Federació de Pares de Xiquets amb Càncer–, i contribueix al coneixement d’aquesta malaltia mitjançant publicacions científiques acadèmiques.

Les activitats del RETI es desenvolupen tant a nivell nacional com en el marc de bases de dades i projectes europeus i les seues publicacions han rebut més de 1.000 cites (segons la Web of Science) durant l’últim any.

 

Imatges:

Incidència del càncer infantil a Espanya (2000-2011) i països europeus per tipus de tumors. Taxa estandarditzada per a la població mundial (ASRW) 0-14 anys.

 

RETI: Evolució de la supervivència a 5 anys del diagnòstic, per cohorts de data de incidència, per a tota Espanya, 0-14 anys, 1980-2011.