La Universitat de València organitza les ‘III Jornades per a la Igualtat de Gènere Digital’

  • Gabinet de Premsa
  • 6 d’abril de 2022
 
Imagen de la noticia

La Càtedra de Bretxa Digital de Gènere ha presentat durant el transcurs de les jornades els resultats de les investigacions realitzades durant 2021.

La Càtedra de Bretxa Digital de Gènere ha celebrat aquest 6 d'abril a les 10 hores les "III Jornades per a la Igualtat de Gènere Digital". En l'esdeveniment, que s'ha realitzat en el Jardí Botànic de València i s'ha retransmés en directe des del canal de YouTube de la Càtedra, s'han presentat els resultats de les investigacions realitzades durant l'any 2021 i ha comptat amb la participació de persones expertes en la matèria com l'escriptora i periodista Gloria Lomana, presidenta i fundadora de la Consultora 50&50 Gender Leadership, que ha oferit una conferència prèvia a la presentació de l'informe de resultats i posterior taula redona de debat. L'acte ha comptat amb la participació del secretari autonòmic d'Innovació i Transformació Digital, Jordi Juan, qui ha inaugurat les jornades juntament amb la directora de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere, Silvia Rueda.

La càtedra està vinculada a l'Observatori de Bretxa Digital, dependent de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana i dins de la Universitat de València rep el suport del Vicerectorat d'Innovació i Transferència, al Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat i de la Unitat d'Igualtat.

Les jornades han sigut fruit del treball de la  Càtedra de Bretxa Digital de Gènere, des de la qual s'impulsen una sèrie d'activitats per a reduir les diferències d'accés, formació i ocupació pel que fa a l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació (TICs) entre homes i dones. D'aquesta manera es busca visibilitzar la situació de Bretxa Digital de Gènere en la Comunitat Valenciana i analitzar els reptes per a aconseguir tancar aquesta bretxa.

Aquest treball es recull en un informe anual fruit de l'esforç investigador de tot l’equip, que porta per títol: ‘La bretxa digital de gènere una qüestió inexistent, intangible, ignorada o no assumida? Discursos socials sobre la bretxa digital en persones entre 18-45 anys’ i que ha sigut presentat per Silvia Rueda, directora de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere.

Finalment, com a fermall a les jornades, tingut lloc una taula redona centrada en analitzar la percepció de bretxa digital de gènere en les persones joves (18-45 anys) en la Comunitat Valenciana. També en els diferents usos que homes i dones fan de la tecnologia i sobre les seues pors i fòbies en aquest àmbit, i com molts d'aquests elements nocius afecten molt més a dones que a homes. Posant el focus en la desigualtat que genera la bretxa digital i la seua relació amb la violència de gènere. En aquesta taula han participat Naiara Bellio, periodista especialitzada en noves tecnologies, cultura digital i societat de la informació, coordinadora de Maleïda Tecnologia en Maldita.es; Pablo Duchement enginyer informàtic, professor i perit judicial, expert en delictes en xarxes socials perpetrats per i contra menors; Carmen Montalbá, professora contractada doctora en el Departament de Treball Social i Serveis Socials que forma part del grup d'investigació Iprodes, les principals línies d'investigació del qual se centren en temes de desigualtat social; i Laura Bellver Carsí. periodista freelance especialitzada en innovació, igualtat i màrqueting digital, així com en la comunicació amb impacte social. Aquesta taula redona ha estat moderada per Anabel Forte, professora titular del Departament d'Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València.

La clausura de les jornades ha estat a càrrec de María Muñoz, directora general per a la lluita contra la bretxa digital i una persona en representació de la Universitat de València.

La assistència era gratuïta prèvia inscripció, que podia realitzar-se a través de la web go.uv.es/gencatic/jornades2022.