La Universitat de València organitza el XIV congrés internacional sobre onomàstica hispànica

  • Gabinet de Premsa
  • 27 de març de 2024
 
Detall del cartell del congrés.
Detall del cartell del congrés.

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València acull els dies 9, 10, 11 i 12 d’abril el XIV congrés internacional sobre onomàstica hispànica. Les sessions se celebraran amb el títol genèric ‘La circularitat de la toponímia i l’antroponímia hispànica: documentació, història, etimologia, geografia i cartografia’.

La conferència inaugural, a les 16:30 del dimarts 9 d’abril serà a càrrec d’Ana Boullon (Universitat de Santiago), coordinadora del projecte TopHisp, amb el títol ‘L’aportació del TopHisp als estudis de la toponímia hispànica”.

En paraules d’un dels organitzadors, el catedràtic Emili Casanova, l’objectiu del congrés és acostar l’estudi onomàstic a la societat, “en especial als jóvens investigadors de les distintes branques del saber”. Igualment, explicar el valor patrimonial, històric, lingüístic, etnogràfic i geogràfic de la toponímia i l’antroponímia.

Els participants col·laboren per a elaborar un subcorpus de documentació onomàstica, amb aportació de continguts per part de tots els investigadors actuals (universitaris, locals, arxivers), i atenent també les dades aportades per la bibliografia anterior, per a facilitar la redacció de treballs toponímics (monografies municipals, articles, entrades de llibres, fitxes de nomenclàtors, etc.).

El congrés permetrà aprendre millor la metodologia de l’estudi onomàstic de la mà dels millors romanistes, així com publicar i mostrar un conjunt de monografies toponímiques, que expliquen els noms de lloc des del punt de vista etimològic i motivacional.

Entre els temes a tractar es troba la documentació com a element essencial en l’estudi onomàstic, la toponímia històrica, la circularitat dels topònims i antropònims, o la toponímia cartografiada.

El congrés inclourà un concert de Lluís el Sifoner i el pianista Arcadi Valiente, el dijous (11 d’abril) a les 20 hores, a la Sala Sanchis Guarner. Amb el títol ‘Paraules en to major’, El Sifoner cantarà poemes de Vicent Andrés Estellés i Anfós Ramon.

El programa complet es pot consultar clicant ací.

Més informació:

Arxivat en: Estudis