La Universitat de València participa en l’Igualment Fest 2023 amb el seu taller “Caçadors de virus”

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 21 de novembre de 2023
 
Cartell de l’Igualment fest 2023

L’activitat, en el marc de l’Igualment Fest 2023 que organitza l’Ajuntament de València per a celebrar la igualtat de gènere des d’una perspectiva artística, social i cultural, promou conèixer la problemàtica dels bacteris resistents, així com l’ús de fags com a teràpia antimicrobiana. Pilar Domingo, investigadora principal del grup Virologia Ambiental i Biomèdica de la Universitat de València, impartirà el taller, dirigit a públic infantil.

La Universitat de València durà a terme el taller “Caçadors de Virus” a l’Igualment Fest, que se celebra el diumenge 26. L’activitat consisteix a buscar fags, els virus que infecten els bacteris, als jardins de Vivers. Mitjançant aquesta activitat, xiquetes i xiquets aprendran el perill del mal ús dels antibiòtics i la necessitat d’investigar aproximacions terapèutiques alternatives que permeten tractar infeccions bacterianes de forma específica i eficaç, i per això els fags són prometedors. S’hi podrà participar des de les 11:00 fins a les 14:00 del diumenge.

“Caçadors de virus” és un taller creat i coordinat per la científica de la UV Pilar Domingo-Calap. És fruit del seu treball com a investigadora principal del grup Virologia Ambiental i Biomèdica de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, el qual lidera a la Comunitat Valenciana “SUPERFAGO”. Aquest projecte pioner busca explicar a estudiants de secundària i batxillerat la fagoteràpia com a eina terapèutica contra les infeccions per superbacteris, aquelles resistents als antibiòtics.

Igualment Fest se celebrarà als jardins de Vivers de València, amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència de Gènere, celebrat el 25. El festival té com a objectiu “celebrar la igualtat de gènere des d’una perspectiva positiva, artística, social, cultural i de gènere, dirigida a tota la ciutadania”, explicà Lucia Beamud, regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, a la presentació de la campanya municipal contra la violència masclista. L’esdeveniment reuneix 23 entitats relacionades amb la protecció i el suport a les dones i la lluita contra la violència de gènere.

Aquesta activitat compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació.