La Universitat de València, en el projecte COALESCE per enfortir la comunicació científica a Europa

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 d’octubre de 2023
 
Equip del projecte COALESCE de la Universitat de València.
Equip del projecte COALESCE de la Universitat de València.

La Universitat de València (UV) participa com a membre de l’equip del projecte COALESCE (Coordinated Opportunities for Advanced Leadership and Engagement in Science Communication in Europe), l’objectiu principal del qual és la creació d’un Centre de Competència Europeu per a la Comunicació Científica. COALESCE està finançat amb tres milions d’euros pel Programa Horitzó Europa de Recerca i Innovació de la Unió Europea.

Liderat per l’equip ScienceFlows de l’Institut POLIBIENESTAR, en col·laboració amb l’Observatori de les Dues Cultures i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, aquest consorci treballarà per consolidar, desenvolupar i difondre els coneixements i les connexions en l’àmbit de la comunicació científica de les últimes dècades. El resultat serà crear un Centre de Competència Europeu que impulsarà la comunicació científica a tot Europa. Els integrants de la UV ja van celebrar el mes de juny passat la primera reunió i estan col·laborant en diferents iniciatives i activitats relacionades amb el projecte.

El consorci de COALESCE, sota la coordinació de la Universitat Erasme de Rotterdam, està format per un grup divers de socis, incloent-hi universitats i PIME compromeses a promoure la comunicació científica a Europa. Aquest projecte operarà en estreta col·laboració amb xarxes científiques i periodístiques, així com aliances universitàries, per assolir un impacte mesurable i sostenible a llarg termini.

Carolina Moreno, investigadora principal de COALESCE a la UV, afirma: “Un dels aspectes més destacats de COALESCE és el seu enfocament interdisciplinari, que permetrà la ràpida mobilització d’una comunicació científica eficaç en moments de crisi, lluitant contra la desinformació i fomentant la confiança a la ciència”. Així mateix, explica que es posarà a la disposició del públic una biblioteca accessible de recursos en línia, eines, manuals i oportunitats de formació per als actors de l’R+D+i.

Aquest projecte representa l’esforç dut a terme per un consorci experimentat, coneixedor i ben connectat en l’àmbit de la comunicació científica. COALESCE es basa en formes d’excel·lència ja existents en comunicació científica, compromís públic i pràctiques de cocreació desenvolupades a partir dels esforços conjunts anteriors. A més, explica Moreno, “ajudarà a enfortir les connexions entre investigadors acadèmics i professionals que representen les últimes tendències de la comunicació científica a Europa”.

En última instància, COALESCE integrarà universitats i PIME, connectarà metodologies de participació i pràctiques periodístiques amb nous canals per a la comunicació científica i treballarà en estreta col·laboració amb les agendes dels organismes científics nacionals. Aquest projecte compta amb el suport de xarxes de referència en comunicació científica i aliances universitàries existents com ara l’Aliança FORTHEM d’universitats europees.

La Universitat de València és l’únic organisme públic de recerca espanyol que forma part d’aquest consorci europeu, juntament amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i Science for Change, que treballaran conjuntament en el desenvolupament d’iniciatives dutes a terme a Espanya. La setmana que ve se celebrarà el primer taller de cocreació COALESCE, en el Congrés de Comunicació Social de la Ciència en l'edició del 2023, que tindrà lloc a Granada.

El projecte COALESCE ha estat finançat amb una dotació econòmica de tres milions d’euros a través del Programa Horitzó Europa de Recerca i Innovació de la Unió Europea, sota l’acord de subvenció núm. 101095230.

 

Web COALESCE: https://coalesceproject.eu/

Primer taller de cocreació COALESCE: https://twitter.com/FECYT_Ciencia/status/1701575455109705901?s=20