La Universitat de València, en un projecte internacional per al control de l’àcar de les abelles 'Varroa destructor'

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 28 de març de 2018
 
C. Sara Hernández i Joel González, en la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València.
C. Sara Hernández i Joel González, en la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València.

El grup d’investigació de la Universitat de València dirigit per Joel González Cabrera estudiarà els mecanismes de resistència als acaricides del paràsit 'Varroa destructor', amb la finalitat que els compostos que s’utilitzen per controlar-lo mantinguen la seua efectivitat. La institució valenciana és l’única entitat europea que participa en aquest projecte que ha rebut 1,1 milions de dòlars per part de la Fundació per a la Recerca en Agricultura i Alimentació (Foundation for Food and Agriculture Research) dels EUA i d’altres institucions.

L’equip de treball de la Universitat, del qual formen part, a més de Joel González, C. Sara Hernández, Anabel Millán i Luis Benavent, porta anys estudiant el fenomen de la resistència als acaricides en poblacions d’àcars distribuïdes pels continents europeu i americà. També ha publicat diversos treballs sobre Varroa, un dels majors problemes de l’apicultura i l’agricultura, ja que és capaç de delmar les poblacions mundials d’abelles.

Varroa destructor s’ha convertit en un dels principals motius de la pèrdua de colònies d’abelles mel·líferes. Aquest àcar, que s’alimenta dels fluids corporals de les abelles, transmet una sèrie de virus que acaben per provocar la mort de les pol·linitzadores. El seu parasitisme és una de les preocupacions més importants per als apicultors a escala mundial, ja que, a causa de l’ús intensiu de pesticides i a la seua ràpida adaptabilitat, s’ha tornat molt difícil aconseguir mantindre l’àcar baix control”, ha destacat Joel González.

Davant aquesta problemàtica, la Fundació per a la Recerca en Agricultura i Alimentació (Foundation for Food and Agriculture Research) va anunciar el passat 13 de març una dotació econòmica que junt als fonts d’altres entitats, ascendeix a 1,1 milions de dòlars per al grup de recerca que coordina Steven Cook, en el qual s’integra la Universitat de València. Cook és membre de l’entitat governamental nord-americana USDA (United States Department of Agriculture).

Varroa planteja seriosos desafiaments per a les abelles i els ruscos. Aquesta subvenció proporcionarà un suport fonamental per al desenvolupament i les proves de nous productes químics que podrien ajudar els apicultors a controlar millor les plagues d’aquests àcars”, assegura Cook. “Esperem compartir els resultats d’aquests esforços i recolzar als apicultors per a implementar estratègies integrades de control de plagues”, afig l’investigador.

En l’estudi participen 8 institucions, principalment situades als Estats Units i al Canadà. Entre aquestes, destaca la Universitat de València, l’única europea. El grup que encapçala Joel González Cabrera ha identificat mutacions en el genoma de l’àcar que el fan insensible a una de les famílies d’acaricides utilitzats en els programes de control. A més, han dissenyat mètodes de diagnòstic per a identificar els àcars resistents i poder plantejar estratègies de control més eficaces.