La Universitat de València i la Universitat Politècnica de València constitueixen la primera spin-off conjunta de les dues universitats

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 10 de gener de 2024
 

La spin-off Optical Sens SL, creada per la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) sorgeix del treball realitzat per investigadors a l’Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) comercialitzarà sensors de detecció de drogues de submissió química i sensors de senescència.

Optical Sens SL és la primera spin-off interuniversitària que sorgeix de l’Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en col·laboració amb TRL+, dedicada a la cogeneració de spin-offs amb origen en els projectes de Centres d'Investigació de les Universitats gràcies a la unió d'equips professionals empresarials i investigadors.

L’acord de constitució ha estat subscrit per la rectora de la Universitat de València (UV), M. Vicenta Mestre; el rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), José E. Capilla; i el CEO de l’empresa TRL+, Luís Morró, junt als investigadors i investigadores socis i sòcies.  

La nova spin-off de la UV i la UPV, té per objectiu oferir solucions amb sensors químics i biomarcadors que satisfacen les necessitats del sector agroalimentari, salut, seguretat higiènica-sanitària, el sector farmacològic i indústria química. Inicia la seua activitat amb sensors de detecció de drogues de submissió química i sensors de senescència, no obstant això, treballarà en el desenvolupament de sensors químics i biomarcadors d'alt valor científic i industrial.

Així, és la primera empresa que proposa una tecnologia que permet la detecció de les drogues de submissió química i que aquesta puga ser emprada a temperatura ambient i per qualsevol usuari/a. Tot per fer front a les estadístiques que indiquen que prop del 40% de les agressions sexuals es produeixen per submissió química, tret que posa de manifest la necessitat de sensors que possibiliten la ràpida detecció d’aquestes substàncies.

En aquesta línia, la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre ha assenyalat que “aquest acord és una prova de la relació entre la universitat i la societat a través de la investigació i de la generació del coneixement, que permetrà millorar la qualitat de vida de les persones”.

Luís Morró, CEO de TRL+, ha afegit que “aquestes eines permetran a la ciutadania gaudir de l’oci de manera lliure sense la necessitat d’estar pendents de si poden estar sent objecte d’un acte delictiu”.

Per altra banda, el sensor de senescència que Optical Sens SL posarà a l’abast del mercat clínic i als centres d’investigació sanitària és capaç d’oferir informació d’alt valor biomèdic sobre l’estat d’envelliment cel·lular in vivo, és a dir, sense necessitat de sacrificar els animals d’investigació.

El rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capilla, ha volgut remarcar la importància del paper de les universitats en el teixit productiu de la investigació, assenyalant que “les institucions educatives han de treballar més profundament en la transferència del coneixement a la societat”.

Optical Sens SL té com a promotors a personal investigador de l’Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) amb àmplia i reconeguda experiència en la recerca i desenvolupament de sensors químics i biomarcadors com Silvia Rodríguez, Salvador Gil, Ramón Martínez, Tania Mariel Godoy, Pablo Gaviña, Margarita Parra, Jordi Hernández, Pau Arroyo, José Antonio Sáez, Estela Climent, Eva María Garrido, Beatriz Lozano i Vicente Martí.