La UV, entre les 200 millors universitats del món en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 14 de juny de 2023
 
Campus de Tarongers de la Universitat de València.
Campus de Tarongers de la Universitat de València.

THE University Impact Rankings, una classificació internacional que mesura el rendiment de les universitats en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS), situa la Universitat de València (UV) entre les 200 millors del món i entre les huit primeres universitats espanyoles. Com a objectius individuals destacables, la institució acadèmica ocupa la posició mundial 17 en l’Objectiu 4, Educació; o la 21 en l’objectiu 10, reduir la desigualtat entre països i dins d’ells.

El 25 de setembre de 2015, l’ONU va adoptar un conjunt d’objectius globals per a eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat com a part de l’Agenda 2030. Aquesta inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i cadascun d’ells conté metes específiques. En aquesta classificació, sobre 1591 institucions de tot el món, la Universitat de València destaca particularment en l’objectiu 12 (producció i consum sostenibles), on ocupa la posició 51 en l’escala per objectius específics.

La institució també se situa entre les 200 millors universitats del món en 9 dels 17 objectius, que són posar fi a la pobresa (objectiu 1), fam i seguretat alimentària (2), salut (3), igualtat de gènere i empoderament de la dona (5), aigua i sanejament (6), creixement econòmic (8), ciutats (11), oceans (14), i pau i justícia (16).

“La Universitat ha fet un gran esforç per potenciar el consum de productes saludables i de proximitat amb la implantació de tres mercats sostenibles i un sistema de cistella responsable. D’aquesta manera es garanteix una oferta alimentària saludable, es dóna suport a productores locals que empren tècniques respectuoses amb el medi ambient i es redueix l’ús d’envasos d’un sol ús i la petjada de carboni. A més, són diversos els serveis que estan treballant intensament i de manera col·laborativa per millorar l’oferta saludable als punts de restauració dels campus i per reduir les deixalles orgàniques i plàstiques que se’n deriven. És això el que ens posa al capdavant, per suposat, en el compliment de l’objectiu 12, però també ens impulsa, amb la resta d’iniciatives, a fer camí en el compliment dels ODS”, destaca Pilar Serra, vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable de la UV.

Per la seua banda, Helena Rausell, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives apunta que la UV “ha estat compromesa des de sempre amb la construcció d’una universitat equitativa, amb la igualtat entre homes i dones i amb el respecte a la diversitat afectivosexual, familiar i de gènere, l’etnicocultural i la religiosa. Així ho demostra el fet que tinguem una de les Unitats d’Igualtat amb més recorregut al nostre país, l’adopció dels successius Plans d’Igualtat, l’existència de protocols contra l’assetjament i les diferents formes de violència o els premis a la investigació duta a terme pels nostres estudiants amb perspectiva de gènere i des de la diversitat o la atenció a les persones amb discapacitat”.

En el cas de la posició entre les universitat valencianes al THE University Impact Rankings, la UV es troba en l’interval 1-2, amb la Politècnica de València. A escala espanyola, els primers centres, segons aquesta classificació, són per a la Universitat de Múrcia, la Rovira i Virgili de Girona, la Universitat de València, la Universitat de Girona o la de Jaén, fins a un total de huit centres que comparteixen el primer lloc [1-8] amb una posició mundial de [101-200]. En la classificació mundial d’aquest rànquing se situen la Western Sydney University d’Austràlia, la University of Manchester (Regne Unit) i la Queen’s University (Canadà).

 

Pots consultar el rànquing en https://ir.uv.es/qG8S01Q

Més informació (Servei d’Anàlisi i Planificació de la Universitat de València): https://ir.uv.es/KrQq9Ym

Imatges: