La UV suspendrà els programes de mobilitat acadèmica i de doble titulació amb universitats russes el proper curs 2022-23

  • Gabinet de la Rectora
  • 11 de març de 2022
 
La UV suspendrà els programes de mobilitat acadèmica i de doble titulació amb universitats russes el proper curs 2022-23

‘El govern rus ha d’entendre que la seua actuació ha de tenir conseqüències, i tractarem de no perjudicar les persones en la major mesura possible’. Així ho ha informat al Consell de Govern la rectora Mª Vicenta Mestre, després de les reunions de coordinació mantingudes tant amb les Facultats de la UV com amb les diferents universitats espanyoles amb convenis de col·laboració amb universitats russes.

La intervenció militar de Rússia a Ucraïna, que va suposar l’inici de l’actual guerra, va ser condemnada des del primer moment per la Universitat de València, en línia amb els posicionaments de les xarxes de les quals forma part la UV: l’aliança FORTHEM d’universitats europees, l’associació d’universitats europees (UEA), CRUE-Universidades Españolas i la Xarxa Vives d’Universitats.

Pot consultar el posicionament de la Universitat de València en relació a la intervenció militar russa a Ucraïna seguint aquest enllaç: https://links.uv.es/d8pyVWK

El passat dijous 10 de març el Consell de Govern de la Universitat de València guardà un minut de silenci en record de les víctimes d’aquest conflicte.

 

Mesures adoptades per la Universitat de València

En la seua intervenció davant del Consell de govern, la rectora de la Universitat de València va informar que, ‘des de la posició estatutària de la nostra Universitat en la defensa de la pau, en el marc de les recomanacions de la Comissió Europea, l’Associació d’Universitats Europees (EUA), CRUE- Universidades Españolas, la Confeederación de Soceidades Científicas de España (COSCE) i la Federación de Asocaiciones Científico-Médicas Españolas (FACME), la primera de les conseqüències és la interrupció d’aquestes activitats de cooperació acadèmica de la nostra Universitat amb Rússia’.

Així, des del primer moment se suspengueren les activitats del Centre Rus de la Universitat de València.

La rectora Mª Vicenta Mestre ho explicada així: ‘és cert que les activitats del Centre Rus són culturals i acadèmiques, però també és cert que el govern rus ha d’entendre que la seua actuació, militar, il·legal, criminal, irrespectuosa amb les persones, ha de tenir conseqüències’.

La informació sobre aquesta suspensió d’activitats del Centre Rus de la Universitat està disponible en aquest enllaç: https://links.uv.es/cJ2HETz

L’altra de mesura de cooperació acadèmica afecta els programes de mobilitat i els programes de doble titulació internacional de la Universitat de València.

 

Situació actual d’estudiants valencians a Rússia

La rectora Mª Vicenta Mestre va incidir en la importància d’adoptar aquestes mesures, però també va assenyalar que l’objectiu de la Universitat és ‘la seguretat de les persones, i també no perjudicar el seu desenvolupament acadèmic’.

Al llarg d’aquest curs acadèmic en programes de mobilitat participaven cinc estudiants de la Universitat de València a Rússia.

Dels cinc estudiants de la nostra Universitat a universitats russes, tan sols tres es trobaven a Rússia a l’inici de la intervenció militar a Ucraïna, tal i com va explicar la rectora al Consell de Govern, on va informar que la Universitat ha estat en contacte amb aquests estudiants des de l’inici del conflicte.

Un estudiant ha retornat aquesta setmana a València, i als altres dos la Universitat els ha aconsellat retornar.

‘Estem treballant en cercar una alternativa de mobilitat per a aquest estudiant per al proper curs en una altra destinació, per poder completar el seu programa d’estudis’, va informar la rectora al Consell de Govern.

Una altra estudiant valenciana retornarà la propera setmana a València, segons les previsions i seguint els consells de la Universitat, que treballa en cercar una alternativa de formació pràctica que li permeta finalitzar els seus estudis en el programa de doble titulació internacional.

Finalment, al tercer estudiant que continua a Rússia la Universitat li ha recomanat retornar a València, atès que si vol continuar amb la seua formació aquest quadrimestre comptarà amb tot el suport institucional, però serà sempre, sota la seua responsabilitat.

 

Situació actual d’estudiants russos a la Universitat de València

Participant en programes de mobilitat hi ha un total de deu estudiants de nacionalitat russa a la Universitat de València.

A aquests estudiants la Universitat de València els ha aconsellat que retornen al seu país, i comptaran amb el suport de la Universitat per poder retornar, tant en termes administratius com, en cas de necessitat, econòmics.

Si aquests estudiants decideixen continuar la seua formació a la Universitat de València comptaran, també, amb el suport de la UV, però serà també sota la seua responsabilitat.

‘Els anem a garantir poder acabar aquest curs, perquè no poden ser víctimes del seu govern, però si desitgen continuar a Espanya hauran d’assumir les conseqüències que se’n deriven de les mesures de sanció a Rússia adoptades per la comunitat internacional’, va informar la rectora al Consell de govern.

 

Suspensió dels programes de mobilitat amb Rússia per al curs 2022-2023

La Universitat de València, en coordinació amb les universitats espanyoles amb convenis de col·laboració amb universitats russes, ha acordat la suspensió dels programes de mobilitat amb Rússia, incloent programes de doble titulació, per al curs acadèmic 2022-2023.

Això suposarà la necessitat de donar resposta a persones que tenien previst fer una doble titulació internacional, que han estudiat en un programa específicament adreçat a eixe objectiu acadèmic, i que ara no van a poder gaudir d’aquesta experiència.

La rectora de la Universitat de València va informar al Consell de Govern que, en una actuació coordinada amb els centres, a cadascun d’aquests estudiants i estudiantes se’ls facilitarà poder fer un currículum personalitzat.

 

Un Pla d’Acció Integral de Suport a Ucraïna i un minut de silenci per les víctimes

Aquets curs acadèmic la Universitat de València compta amb un total de sis estudiants ucraïnesos que participen en programes de mobilitat però amb origen en universitats de la Unió Europea.

En eixe sentit el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació està avaluant les necessitats de l’estudiantat ucraïnès a la Universitat de València.

En la reunió del Consell de Govern del passat dijous 10 de març la rectora Mª Vicenta Mestre anuncià que la Universitat de València treballa en un Pla d’Acció Integral de Suport a les persones de la comunitat universitària ucraïnesa.

El Consell de Govern guardà un minut de silenci en record de les víctimes d’aquesta intervenció militar que va ser qualificarà per la rectora  com ‘il·legal, criminal i irrespectuosa amb les persones’, a més d’una vulneració del dret internacional i dels Drets Humans.

Pot accedir a aquesta informació seguint aquest enllaç a UVnotícies: https://links.uv.es/52iANX0