UVocupació fa balanç de 2023, consolidant-se com a servei facilitador de la inserció laboral de l’estudiantat de la Universitat de València

  • Fundació General UV
  • 11 de gener de 2024
 
Estudiants a un Fòrum d'Ocupació UV

El servei d'ocupació de la Universitat de València ha presentat recentment la seua memòria de 2023, que recull l’anàlisi i el balanç dels resultats assolits en l’exercici finalitzat. En l’any del vint aniversari d'UVocupació, les diferents àrees del servei -ocupació, orientació, formació, atenció a la discapacitat i estudis- han presentat unes dades molt positives, amb xifres en creixement respecte a l’any anterior.

La borsa d’OfertesUV tancava l’any amb més de 40.500 usuaris i prop de 4.000 empreses actives, llançant 1152 ofertes i oferint 1847 llocs de treball.  Per a aquest 2024 es preveu mantenir aquesta línia expansiva, amb l’objectiu d’incrementar la interacció amb les entitats ocupadores, així com el nombre d’ofertes publicades.

En 2023 els Fòrums d’Ocupació han estat 11, que han acollit 17 centres de la Universitat de València, congregat una extensa comunitat universitària, amb prop de 3.000 estudiants assistents i 390 empreses participants. Com a objectiu per a 2024 el servei d’ocupació espera continuar incorporant nous centres i ampliar la seua presència a tots els campus, sumant aquest esdeveniment al Campus d’Ontinyent.

Quant a la formació, els diferents cursos oferts pel servei, permeten l’estudiantat millorar i adquirir competències i habilitats capacitadores per a la seua inserció laboral. 821 estudiants han participat en els 21 cursos proposats en 2023, a més del curs associat al pràcticum, que va comptar amb 3.223 persones de 33 titulacions diferents.

Respecte als programes d’ocupabilitat, UVocupació promou la formació en competències transversals, crucials per a una inserció eficaç que desenvolupa en col·laboració amb entitats, institucions i empreses a través de la convocatòria de diferents programes i beques. Aquests constitueixen una gran oportunitat per posar en contacte directe a futurs egressats i estudiantat de grau i postgrau amb professionals i representants del teixit empresarial, creant sinergies de treball molt positives i enriquidores. De fet, la valoració global de satisfacció mitjana és del 90% entre l’alumnat participant en els diferents programes.

En total, han sigut quatre els programes implementat en 2023 dins d’aquest apartat. El Programa Shadowing de mentoria ha arribat a la seua tercera edició amb un gran increment i 133 participants. A més, ha comptat amb la col·laboració altruista de 121 de professionals en actiu, de reconeguda experiència i trajectòria, que han actuat com a mentors i guies individualitzats.

El programa Promou-Te enfoca els seus objectius a millorar i impulsar la carrera professional d'estudiants de postgrau oficial de la Universitat de València menors de trenta anys, mitjançant el conveni i el suport de l’Ajuntament de València. 56 estudiants i 23 empreses han participat en la darrera edició, realitzant diferents sessions i accions formatives, amb un resultat de 20 insercions (35% dels seus participants).

Com a novetat, s’ha incorporat a la llista de programes de foment de l’ocupabilitat Ruta 5.0, un programa en cinc fases que té per objectiu millorar l'ocupabilitat del talent universitari a través d'accions formatives, tallers experiencials, sessions d'orientació, programes de mentorització i networkings amb organitzacions del teixit empresarial valencià. Amb 32 estudiants i 22 empreses participants, ha aconseguit la inserció del 34% dels seus participants.

Per últim, el programa Repte de Talent i Ocupació, proposa reptes que plantegen les empreses col·laboradores, destinat al desenvolupament i la identificació de talent entre els estudiants de les diferents titulacions oficials de la UV. En 2023 el programa ha comptat amb la col·laboració de Caixa Popular, amb “Talent Caixa Popular 2023”, que ha adreçat el seu repte a l’estudiantat de la Facultat d’Economia, amb una participació final de 12 parelles d’estudiants.

El servei ja treballa per a establir convenis amb l’Ajuntament de València i el Servei Valencià d’Ocupació i Formació Labora per a desenvolupar programes d’ocupabilitat en 2024.

Pel que fa a l’orientació, l’objectiu fonamental d’UVocupació és facilitar i potenciar la inserció laboral d’estudiants i titulats de la Universitat de València. En aquest sentit, el servei ha prestat 988 sessions d’orientació individual i 32 col·lectives en els diferents centres, amb 1.623 assistents. Aquestes sessions proporcionen eines i tècniques de cerca d’ocupació, situació del mercat laboral, planificació i desenvolupament de la carrera professional. En la modalitat no presencial, s’han realitzat fins a 365 consultes telefòniques i 945 per correu electrònic. Entre els grans reptes que abordarà l’àrea enguany es troba finalitzar el projecte d’innovació educativa d’eixides professionals emergents o iniciar l’actualització de l’antic portal d’eixides professionals tradicionals.

Així mateix, com a part del seu compromís de servei a tota la comunitat universitària, i de manera inclusiva, UVocupació destina part dels esforços i treball diari de l’àrea d’orientació a assessorar a l’estudiantat amb discapacitat per a facilitar i incrementar la seua incorporació al món laboral. Així doncs, el passat any el servei atenia 65 persones i realitzava 451 accions d’orientació, a més de contactar amb 307 entitats.

Finalment, l'anàlisi de les característiques i dels indicadors de la inserció i la situació laboral, l'activitat professional i el desenvolupament de carrera de titulats i titulades de la UV es realitza a través dels estudis d’inserció laboral, que en 2023 han sigut més de 4.000.000. Així mateix, l’àrea ha elaborat diverses publicacions, informes, anàlisis i estudis.