València, capital mundial de les universitats

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 19 de maig de 2023
 

La ciutat de València va acollir, entre els dies 8 i 10 de maig, la cinquena edició de la Trobada Internacional de Rectors i Rectores de la xarxa d'universitats Universia, reunint més de 700 universitats de 14 països diferents. València es va convertir, així, per uns dies, en la capital mundial de les Universitats, seguint el deixant de ciutats com Salamanca (Espanya, 2018), Rio de Janeiro (el Brasil, 2014), Guadalajara (Mèxic, 2010) i Sevilla (Espanya, 2005).

La Trobada de Rectors i Rectores d'Universia se celebra cada quatre o cinc anys en una ciutat caracteritzada per ser seu universitària rellevant, i és organitzat per Santander Universitats, la divisió global de Banc Santander que impulsa Universia, la major xarxa d'universitats del món.

Universia és una xarxa composta per 1.216 universitats de 23 països d'Iberoamèrica (Andorra, l'Argentina, Bolívia, el Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, l'Equador, El Salvador, Espanya, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Mèxic, Panamà, Paraguai, el Perú, Portugal, Puerto Rico, República Dominicana, l'Uruguai i Veneçuela).

En la cinquena edició d'aquesta trobada internacional, celebrat a la Ciutat de les Arts i les Ciències, han participat més de 700 rectors i rectores de 14 països que s'han reunit sota el lema ‘Universitat i Societat’. També han participat 58 estudiants de diferents nacionalitats que van ser seleccionats entre 35.000 candidatures presentades les beques ‘Young Leaders’ impulsades per Santander Universitats i la Universitat de València.

Previament a la celebració de la trobada s'han realitzat un conjunt de webinars preparatoris, conduïts pel Comité Acadèmic, presidit per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre.

Aquest Comité, a partir dels treballs previs realitzats, va establir tres línies principals de discussió: la formació al llarg de la vida, l'emprenedoria i la innovació i el foment de les xarxes i la interconnexió.

Els debats han estat marcats per temes com l’impacte de la intel·ligència artificial i l’intercanvi d'estudiants amb Llatinoamèrica, i ha determinat els seues conclusions amb la Declaració de València, un document que estableix els línies generals que s’han de seguir per fer dels universitats motor del progres per a la societat i del creixement sostenible.

L’encontre ha comptat amb un gran nombre d’activitats en les que han participat figures molt destacables de diferents àmbits, com el científic i l’acadèmic Tim Barners-Lee, inventor de la World Wide Web; el ex secretari del Tresor del president dels EUA Bill Clinton i cap economista del Banc Mundial, Larry Summers; el Premi Príncep d’Astúries a la Investigació Científica 2006, Ingacio Cirao; la responsable de la estratègia d’investigació d’IA conversacional en Google IA, Pilar Manchon; ex secretari del Tressor amb Bill Clinton i president emèrit de Harvard, Larry Summers.

A més a més, l’encontre també ha comptat amb la participació del president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez; de la presidenta del Banco Santander, Ana Botín; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; entre d’altres personalitats de l’esfera política i acadèmica espanyola i valenciana.

 

Arxivat en: