Vicent Martínez obri al campus de Blasco Ibáñez el cicle sobre l’astrònom Jeroni Muñoz

  • Gabinet de Premsa
  • 13 de novembre de 2023
 
Vicent Martínez.
Vicent Martínez.

‘Jeroni Munyós i la supernova de 1572’ és el títol de la conferència del catedràtic Vicent Martínez, que obrirà aquest dimarts (14 de novembre) al campus de Blasco Ibáñez el cicle en homenatge a l’astrònom de la Universitat de València Jeroni Munyós (1520-1592). La conferència començarà a les 18 hores a la sala d’actes Manuel Sanchis Guarner de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

En 1572, un nou estel va aparèixer en la constel·lació de Casiopea. Es tractava d’una supernova. Diferents astrònoms europeus la van estudiar, entre ells el catedràtic de Matemàtiques i Hebreu de la Universitat de València Jeroni Munyós. A petició del rei Felip II, Munyós va escriure un tractat sobre l'estel que va titular ‘El Libro del Nuevo Cometa’. En la seua conferència, Vicent Martínez, també catedràtic del Departament d’Astronomia, explicarà les observacions de les supernoves al llarg de la història, el paper que va jugar la de 1572 per a canviar la nostra concepció del cosmos i què sabem hui de l’estel l’explosió del qual es va observar fa 451 anys.

Jeroni Muñoz (València, 1520-Salamanca, 1592) és un dels científics més destacats de la història valenciana i espanyola. Catedràtic d’hebreu a la Universitat d’Ancona i de matemàtiques i astronomia a les de València i de Salamanca, va gaudir d’un enorme prestigi a Espanya i a Europa, sobretot gràcies als seus treballs sobre la supernova de 1572, citats i comentats per alguns dels millors astrònoms europeus. Treballs que encara hui en dia mantenen l’interés per als astrofísics que estudien el fenomen.

D’altra banda, el primer mapa del llavors regne de València, editat per Abraham Ortelio a Anvers, es va basar en els treballs de Muñoz i es pot considerar obra seua. La tasca de Muñoz va ser continuada pels seus deixebles, professors a València i Salamanca o cosmògrafs al servei de la Corona en el Consell d’Índies.

Vicent Martínez és catedràtic d’Astronomia i Astrofísica a la Universitat de València. En 1985 es va llicenciar en Matemàtiques amb premi extraordinari. Va realitzar la seua tesi doctoral en l’Institut Nòrdic de Física Atòmica (NORDITA) a Copenhaguen, per la qual li va ser atorgat el Premi Eduard Fontserè. Va obtenir el doctorat en 1989 en la UV, on va ser director de l’Observatori Astronòmic durant 11 anys. És membre fundador de la Societat Espanyola d'Astronomia. De 2017 a 2021 va coordinar la Xarxa d’Infraestructures d'Astronomia.

Martínez ha publicat més de 80 articles en revistes del terç superior del JCR, i és autor de llibres de text universitaris i de diversos llibres de divulgació científica. Ha rebut el Premi a l'Ensenyament i Divulgació de la Física de la RSEF i la Fundació BBVA (2011) i el Premi José María Savirón de Divulgació Científica (2013). És membre del Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació.